Krem z jarmużu z jajkiem i chipsami
Sezon zimowy to najlepszy okres na dania z jarmużu, dlatego polecam wypróbować mój autorski przepis na zupę... zdrową i bardzo smaczną zupę krem z jarmużu, podaną z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu. Prosta w wykonaniu i gotowa w 30 minut!
Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera silne przeciwutleniacz, w tym sulforafan, który ma silne właściwości antynowotworowe. Poza tym, jarmuż jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia (jest go więcej niż w mleku), białka, błonnika oraz witamin C i K. Do tego jest niskokaloryczny.
Musimy jednak pamiętać, że jarmuż zawiera również geitrogeny – związki wpływające na metabolizm jodu, przez co obniżają jego stężenie w organizmie oraz szczawiany, które mogą odkładać się w drogach moczowych oraz nerkach. Dlatego osoby cierpiące na choroby tarczycy oraz zmagające się z kamicą nie powinny jeść go zbyt często i w dużych ilościach.
Idealna na lekki obiad 😉
Idealna na lekki obiad 😉
Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 ziemniaki
- 200 g świeżego jarmużu
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
- pestki dyni
Wykonanie:
Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść jarmużu odkładamy na chipsy, resztę dodamy do zupy.
Jajka gotujemy na twardo.
Chipsy z jarmużu: Do miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Jarmuż po umyciu, dokładnie osuszamy z wody. Odrywamy liście od twardych łodyżek. Łodyżki wyrzucamy a liście umieszczamy w misce z oliwą. Dokładnie obtaczamy w oliwie i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 6-8 min. Studzimy.
Zupa: Cebule i czosnek obieramy ze skórki. Cebule kroimy w kostkę, a ząbki czosnku rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Dodajemy jarmuż i po około 2 min. zalewamy całość bulionem. Zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.
Bardzo lubię świeży jarmuż, dlatego tym bardziej jestem ciekawa jak smakuje taka zupa :D
OdpowiedzUsuńZupa jest pyszna - polecam spróbować :)
UsuńSłabo znam jarmuż. Zupa ta przypomina mi szczawiową :-)
OdpowiedzUsuńCoś w tym stylu ;)
UsuńCoś jak szczawiowa tylko w innej wersji:)
OdpowiedzUsuńZamiast szczawiu - jarmuż ;)
UsuńPrzyznam, że zupy z jarmużu nie robiłam. W jesieni miałam jego nadmiar i brak pomysłów. A tu taka pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować bo jest naprawdę pyszna :)
UsuńCudowny i bardzo smaczny krem z pożywnymi dodatkami :) Z przyjemnością zjadłabym taką zupkę :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo ciekawa ta zupa :-)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczna :)
UsuńCiekawy pomysł na zupę, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, polecam :)
UsuńDziękuję za informacje na temat jarmużu. Nie wiedziałam, że przy chorej tarczycy powinnam ograniczyć jego spożycie.
OdpowiedzUsuńWiele osób o tym nie wie, a ja też mam chorą tarczycę i trochę się tym interesuję :)
UsuńKremu z jarmużu jeszcze nie robiłam, za to chipsy tak - są przepyszne :).
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować zupkę :)
UsuńI ja nie robiłam jeszcze kremu, muszę spróbować, bo mój partner uwielbia jarmuż :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie zrób :) Smacznego!
Usuń