TOFURNIK

Tym razem padło na ciasto wegańskie... a dokładnie wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi.
Nigdy wcześniej nie używałam tofu w kuchni, więc to był taki mój kulinarny pierwszy raz 😉 Tofu same w sobie, jak dla mnie jest niedobre, ale ciasto wyszło znakomite! Smakuje jak prawdziwy sernik, a dla mnie nawet lepszy bo lżejszy od tradycyjnego sernika i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Zachęcam wszystkich, szczególnie osoby, które nie są weganami, aby wypróbowały ten przepis - zmieni on Wasze spojrzenie na zdrową dietę. Przekonacie się, że ciasta mogą być mniej kaloryczne, zdrowsze a przy tym pyszne!




Składniki:

Spód:

  • ok. 100 g suszonych daktyli
  • 2 banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ok. 50 g amarantusa ekspandowanego 
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Masa:
  • 500-600 g tofu
  • 400 ml schłodzonego mleka kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • duży budyń waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Dekoracja:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • kasza jaglana ekspandowana

Wykonanie:

Spód: Suszone daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Banany blendujemy. 1,5 szklanki płatków owsianych mielimy na miałko, pozostałe 0,5 szklanki zostawiany niezmielone. Daktyle odsączamy z wody, dodajemy do bananów i blendujemy razem z olejem kokosowym na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy zmielone i całe płatki owsiane oraz amarantusa ekspandowanego i dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 min.

W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej całą skórkę i wyciskamy sok. W misce blendujemy ze sobą tofu i schłodzoną śmietankę kokosową, dodając około połowę wody z mleka kokosowego. Masa musi być idealnie gładka i trochę rzadka. Następnie dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, budyń oraz sok z cytryny i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy całość łyżką. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 min. Gdy ciasto się upiecze, nie wyjmujemy go tylko studzimy w wyłączonym piekarniku. 

Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Stopioną czekoladą polewamy wierzch wystudzonego ciasta i posypujemy ekspandowaną kaszą jaglaną.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.






P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Ciekawa alternatywa dla klasycznego sernika ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest obłędny <3 muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tofu bardzo lubię, ale jeszcze nigdy nie robiłam tofurnika. Wszystko przede mną, bo zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie polecam spróbować bo ciasto jest przepyszne :)

      Usuń
  4. wygląda pysznie, zdrowa wersja ciasta, nigdy nie próbowałam tofu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofu samo w sobie mi nie smakuje, ale ciasto jest pyszne :)

      Usuń
  5. Z przyjemnościa zjadła bym kawał sernika. Polewa wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam wielką ochotę na dobre ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam tofu, ale smaku serniczka jestem bardzo ciekawa :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super - smakowicie zapowiada się zarówno spód, wnętrze, jak i wierzch ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam! <3 Jakie finezyjne ciasto! <3 Prezentuje się bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne :D Bardzo lubimy tofurniki i ten chętnie byśmy zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To był mój pierwszy raz jeżeli chodzi o tofu :D

      Usuń
  11. Lubię takie inne przepisy, np. wegańskie. Zawsze to jakaś motywacja do wykorzystania innych składników w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda naprawdę imponująco:) Nigdy nie jadłam takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe ciacho, dla mnie tez tofu jest bez smaku i po pierwszej próbie sobie odpuściłam, ale taki serniczek kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować ten serniczek bo smakuje całkiem inaczej niż same tofu :)

      Usuń
  14. spróbowałabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  15. W spisie składników na masę sernikową jest podane mleko kokosowe a w opisie wykonania masy jest śmietanka kokosowa i woda kokosowa i przez to nie wiem który z tych składników jest potrzebny do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W schłodzonej puszcze mleka kokosowego u góry stała część to śmietanka kokosowa, a pod nią jest płynna woda kokosowa - do masy dajemy całą część stałą mleka kokosowego czyli śmietankę i połowę płynnej części czyli wody kokosowej :)

      Usuń
  16. Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny