PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM

Pulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką.  Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad.



Składniki:

Pulpety:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2,5 szklanki bulionu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • cebulka dymka
  • 4-5 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
Sos:
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

Pulpety: Kaszę gryczaną przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Przenosimy ją do garnka, dodajemy nasiona chia i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Studzimy.
Cebulę dymkę drobno siekamy. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Pieczarki obieramy i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy przez 5 minut. Zawartość patelni przenosimy do kaszy gryczanej i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, siemię lniane, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, pieprz i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi i z otrzymanej masy formujemy pulpety. W zależności od wielkości powinno nam być około 8-10 sztuk.

Sos: Cebule obieramy i drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz tymiankiem. Smażymy przez około 5 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Całość zagotowujemy, a następnie wrzucamy przygotowane wcześniej pulpety. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 min. 
Śmietanę przenosimy do kubka, zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było grudek. Zawartość kubka wlewamy do garnka z sosem pieczarkowym i mieszamy. Zagotowujemy. Na końcu sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
Pulpety z sosem pieczarkowym podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, makaronem...








Komentarze

  1. Faktycznie wyglądają jak mięsne. Ale mi narobiłaś ochoty, chętnie bym takie zjadła :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię kotlety pieczarkowo-gryczane, Ale ta wersja podoba mi się bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś wypróbuję ten przepis. pulpeciki wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie, aż ślinka leci :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dość często robimy pulpety z kaszy i gryczane to właśnie nasze ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja pierwszy raz je robiłam i z pewnością zagoszczą u mnie na stałe :)

      Usuń
  6. Magda, a siemię ma byc całe czy mielone? Bo ja dałam całe i wyszło mi kaszotto grzybowe :/ i szukam przyczyny :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - mielone bo wtedy jest to składnik sklejający. Dzięki za informację, już poprawiam w przepisie bo nawet o tym nie pomyślałam

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny