PIERNIKOWE PLACUSZKI Z KASZY MANNY
Piernikowe placuszki z kaszy manny z dodatkiem daktyli oraz orzechów włoskich to prawdziwy hit w moim domu. Są mega puszyste i rewelacyjne w smaku, a znikają z prędkością światła, że nie nadążam ich smażyć 😉 Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Dodatek pierników nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Świetnie smakują nie tylko na ciepło, ale również na zimno, dlatego idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Jak dla mnie najlepsze są same, ale można je również podawać z dodatkami, jak np. dżem, masło orzechowe czy inne smarowidła...
Składniki:
Składniki:
- 100 g pierników zwykłych (bez lukru i czekolady)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 10 szt. daktyli suszonych Radix-Bis
- 50 g orzechów włoskich Radix-Bis
- do smażenia: olej kokosowy Radix-Bis
- szczypta soli
Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 20-30 min. Następnie odlewamy wodę, a daktyle blendujemy na gładką masę.
Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min.
Pierniki mielimy na miałko. Orzechy włoskie drobno siekamy.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Żółtka, masę daktylową, zmielone pierniki oraz drobno posiekane orzechy dodajemy do spęczniałej kaszy manny i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju kokosowego i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano.
Podajemy na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami...
P.S. Olej kokosowy idealnie nadaję się do smażenia, dzięki temu placuszki nie są tak tłuste, jak w przypadku smażenia na innych olejach.
Olej kokosowy ma także szereg innych zastosowań, nie tylko w kuchni...
Zapraszam do artykułu ➨ Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie, o których nie wiedziałeś
P.S. Olej kokosowy idealnie nadaję się do smażenia, dzięki temu placuszki nie są tak tłuste, jak w przypadku smażenia na innych olejach.
Olej kokosowy ma także szereg innych zastosowań, nie tylko w kuchni...
Zapraszam do artykułu ➨ Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie, o których nie wiedziałeś
* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis
Świetny pomysł, pasują i na śniadanie i na deser :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, idealne są i na deser i na śniadanie :)
UsuńNigdy nie robiłam z kaszy manny :) Musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam bo są rewelacyjne :)
Usuńwyglądają smacznie, ale manna mnie odrzuca ;)
OdpowiedzUsuńJak bym Ci je podała to w życiu nie kapnęłabyś się, że jest tam kasza manna ;) W ogóle jej nie czuć, placki smakują jakby były na mące :)
UsuńUwielbiam takie placuszki :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł z tymi piernikami. DO placków z kaszy manny dodaję zwykle jabłka.
OdpowiedzUsuńZ jabłkami też robiłam :) Ostatnio testuję różne dodatki i z piernikami były najlepsze :)
UsuńKochamy takie słodkie placuszki a przyprawę do piernika możemy dodawać do dań nawet latem :D
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, też cały rok mogę jeść wszystko co piernikowe :D
Usuńsuper pomysł na placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń