Najprostsza sałatka z roszponki

Najprostsza sałatka jaką znam - z 4 składników + sos... z roszponki z dodatkiem pestek dyni, ziaren słonecznika i suszonej żurawiny. Gotowa w 10 minut! Sałatkę taką podawali jako dodatek na śniadanie w hotelu, w którym ostatnio byliśmy i dla mnie była to najlepsza sałatka z wielu tam dostępnych. Mogłam ją jeść codziennie, do różnych dań ciepłych i zimnych. Jest ona na tyle uniwersalna, że pasuje tak naprawdę do każdego posiłku, zarówno śniadania, obiadu, jak i kolacji. Możną ją także zapakować w pudełko i wziąć ze sobą do pracy czy szkoły. 
Cały smak tej sałatki tworzy tak naprawdę sos, który jest połączeniem oliwy z miodem i octem balsamicznym. U mnie ocet zamieniłam na glazurę balsamiczną o smaku czarnej porzeczki, dzięki temu otrzymałam świetny sos słodko-kwaśny z wyczuwalnym, przyjemnym smakiem czarnej porzeczki. Genialne połączenie smaków!




Składniki:
Wykonanie:

Roszponkę myjemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Wrzucamy do miski i dodajemy ziarna słonecznika, pestki dyni oraz suszoną żurawinę.
W kubku mieszamy oliwę z oliwek z glazurą balsamiczną, miodem oraz solą i pieprzem. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowym sosem polewamy składniki w misce i mieszamy. Wierzch sałatki możemy dodatkowo polać odrobiną glazury balsamicznej o smaku czarnej porzeczki.

P.S. Roszponkę można zastąpić także rukolą.






* Wpis powstał we współpracy z Octim





Komentarze

  1. Ta glazura wyglciekawie jadałam o zwykly, klasyczny balsamiczny ake o smaku czarnej porzeczki? CIEKAWE😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, prościej się już nie da a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami nie trzeba wiele dodatków, aby było pysznie :)

      Usuń
  3. takie proste przepisy są zawsze najlepsze, sałatka wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super sałatka, to że przyrządza się ją tak szybko podoba mi się najbardziej :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście prosta sałatka, dla niewymagających ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda ta sałatka, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do usług ;) Cieszę się, że przepis się przyda :D

      Usuń
  7. Często takie proste przepisy są najlepsze, wygląda pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny artykuł. Uwielbiam wartość, która dostarczasz, a potem mogę robić takie coś do pracy :) raz jeszcze dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny