FAWORKI PIWNE
Dziś u mnie nie będzie przepisu na tradycyjne faworki, lecz faworki piwne - kruche i chrupiące, zaledwie z 4 składników! Nie zawierają ani śmietany, ani alkoholu jak w tradycyjnych faworkach i w smaku są dużo lżejsze. Nie trzeba też ciasta długo ugniatać, aby się napowietrzyło, gdyż gazowane piwo załatwi to za nas 😉 Są naprawdę bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do spróbowania...
- 2-2,5 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki piwa jasnego
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W misce ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy piwo, sól oraz przesianą przez sito mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy je cienko i kroimy radełkiem na romby lub paski około 3 cm x 10 cm. Nacinamy na środku i przewijamy jeden koniec przez otwór. Faworki smażymy w szerokim rondlu, na rozgrzanym oleju do około 180 stopni, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Piwnych jeszcze nigdy nie robiłam. Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSą super! Polecam zrobić :)
UsuńO rany ale bym pojadła uwielbiam faworki
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
Usuńzdecydowanie wolę pączki ;) coś czuję jednak, że mąż by się zachwycił ;)
OdpowiedzUsuńTeż wolę pączki, ale raz do roku lubię zjeść faworka ;)
UsuńO rany ale ten stosik bym zjadła.
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
UsuńSuper, chętnie schrupałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńTo częstuj się ;)
Usuńmy robimy bez piwa :)
OdpowiedzUsuńCzyli tradycyjne :)
UsuńNa karnawał faworki obowiązkowo, takim piwnych nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, te z piwem są świetne :)
UsuńUwielbiam faworki, ale piwnych jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :) Zrób koniecznie ;)
UsuńFaworków na piwie nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić i spróbować :)
Usuń