DOMOWE PALUSZKI RYBNE
Paluszki rybne to przysmak chyba każdego dziecka. Sama je uwielbiałam, gdy byłam młodsza. Jednak gotowe paluszki rybne, które możemy kupić w sklepie, często niewiele mają wspólnego z prawdziwą rybą. Najczęściej jest to mielonka rybna, która zawiera różne gatunki ryb, a także ości oraz skórę i wymieszana jest z różnymi dodatkami, jak: skrobia modyfikowana, bułka tarta, wzmacniacze smaku i inne. W niektórych paluszkach nawet nie ma 50% ryby, a większość to gruba panierka, która z łatwością wchłania tłuszcz.
A przecież bez problemu takie paluszki rybne możemy wykonać w domu. Przede wszystkim są one zdrowsze bo wykonane z całego fileta i bez zbędnych dodatków, a poza tym są dużo smaczniejsze, bo czuć prawdziwy smak ryby. Panierkę wykonałam z płatków kukurydzianych, dzięki temu paluszki były chrupiące i złociste. Gotowe w 15 minut!
Składniki:
A przecież bez problemu takie paluszki rybne możemy wykonać w domu. Przede wszystkim są one zdrowsze bo wykonane z całego fileta i bez zbędnych dodatków, a poza tym są dużo smaczniejsze, bo czuć prawdziwy smak ryby. Panierkę wykonałam z płatków kukurydzianych, dzięki temu paluszki były chrupiące i złociste. Gotowe w 15 minut!
Składniki:
- ok. 300 g fileta z dorsza bez skóry
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- papryka chili
- olej do smażenia
Wykonanie:
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w paski o długości około 7-8 cm i grubości około 2 cm. Przyprawiamy według gustu solą, pieprzem, papryką słodką oraz chili.
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy masę trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na talerz.
Kawałki dorsza obtaczamy najpierw w masie, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy porcjami na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie: pieczone ziemniaczki i surówka z kapusty pekińskiej.
Pięknie wyglądają i na pewno tak smakują.Musze spróbować.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDomowe paluszki rybne są pyszne :)
UsuńSchrupałoby się w takiej panierce :D
OdpowiedzUsuńPanierka jest super :D
Usuńwspaniałe, pyszne paluchy rybne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper, paluszki rybne to jednak najlepsze wydanie ryby dla córek ;)
OdpowiedzUsuńO tak dzieci paluszki rybne uwielbiają, ale te kupne mają wiele do życzenia, najlepiej zrobić je w domu :)
UsuńMój facet uwielbia paluszki rybne, byłby wniebowzięty widząc taki obiad :D
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić :D
UsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają super, fajna alternatywa dla mrożonek!
OdpowiedzUsuń