CZEKOLADOWIEC Z JABŁKAMI

Proste ciasto idealne na co dzień, gdy mamy ochotę na małe co nieco do kawy lub herbaty, jako przekąska do pracy lub szkoły czy spotkanie ze znajomymi. Ciasto mocno czekoladowe w smaku z kawałkami białej i gorzkiej czekolady, płatkami migdałowymi oraz dodatkiem winnych jabłek, które zwiększają wilgotność i przełamują smak czekolady. Dzięki temu ciasto nie jest za słodkie i można rozkoszować się jego smakiem z przyjemnością 😋



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych + płatki do posypania
  • 3 szt. kwaskowatych jabłek

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Czekoladę gorzką i białą kroimy w drobną kosteczkę. Płatki migdałowe lekko siekamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane płatki migdałowe, pokrojoną czekoladę gorzką i białą oraz jabłka. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.


  
  


P.S.Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Fajne ciasto, chętnie porwałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo fajne i wspaniale wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to pod nazwą bakaliowiec. Muszę się pochwalić, że to było moje pierwsze ciasto, które upiekłem i za pierwszym razem wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho, pierwsze które zaczęłam sama piec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy takie wilgotne ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię bo są smaczne, szybkie i proste :)

      Usuń
  6. uwielbiam tego typu cista :) na pewno nie raz skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super. Najlepsze jest to, że orzechy i bakalie można tutaj dodawać wedele życzenia albo przekonań :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny