CZEKOLADOWIEC Z JABŁKAMI
Proste ciasto idealne na co dzień, gdy mamy ochotę na małe co nieco do kawy lub herbaty, jako przekąska do pracy lub szkoły czy spotkanie ze znajomymi. Ciasto mocno czekoladowe w smaku z kawałkami białej i gorzkiej czekolady, płatkami migdałowymi oraz dodatkiem winnych jabłek, które zwiększają wilgotność i przełamują smak czekolady. Dzięki temu ciasto nie jest za słodkie i można rozkoszować się jego smakiem z przyjemnością 😋
Składniki:
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Czekoladę gorzką i białą kroimy w drobną kosteczkę. Płatki migdałowe lekko siekamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane płatki migdałowe, pokrojoną czekoladę gorzką i białą oraz jabłka. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
P.S.Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 1/2 szklanki płatków migdałowych + płatki do posypania
- 3 szt. kwaskowatych jabłek
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jabłka myjemy, obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Czekoladę gorzką i białą kroimy w drobną kosteczkę. Płatki migdałowe lekko siekamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Następnie wsypujemy wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekane płatki migdałowe, pokrojoną czekoladę gorzką i białą oraz jabłka. Mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
P.S.Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Fajne ciasto, chętnie porwałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńOoo fajne i wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńA do tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu :)
UsuńPyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZnam to pod nazwą bakaliowiec. Muszę się pochwalić, że to było moje pierwsze ciasto, które upiekłem i za pierwszym razem wyszło!
OdpowiedzUsuńSuper! To ciasto jest idealne na naukę pieczenia :)
UsuńSuper ciacho, pierwsze które zaczęłam sama piec :)
OdpowiedzUsuńA ja zaczęłam sama piec od biszkoptu ;)
UsuńBardzo lubimy takie wilgotne ciasta <3
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię bo są smaczne, szybkie i proste :)
Usuńuwielbiam tego typu cista :) na pewno nie raz skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :)
UsuńWygląda super. Najlepsze jest to, że orzechy i bakalie można tutaj dodawać wedele życzenia albo przekonań :)
OdpowiedzUsuńJasne!
Usuń