CHAŁWA LNIANA Z FIGAMI HISZPAŃSKIMI
Domowa chałwa lniana o smaku czekoladowym z suszonymi figami hiszpańskimi to świetny pomysł na zdrowy deser. W smaku zdecydowanie różni się od tradycyjnej chałwy sezamowej i ma również inną konsystencję, a przede wszystkim nie jest taka tłusta i słodka. Nie da się jej też za dużo zjeść, bo len pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Jest to idealna propozycja dla osób na diecie lub dbających o swoją linię. A najważniejsze jest to, że nie są to puste kalorie, gdyż len posiada właściwości zdrowotne.
Mąka lniana bogata jest w aminokwasy egzogenne, takie jak: leucyna, lizyna, fenyloalanina, tryptofan, a także zawiera m.in.: wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, chrom, lecytynę oraz witaminę E i B - składniki te korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto, posiada dużo białka i błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i glukozy do krwi, nadaje również uczucie sytości. Zawarte w nasionach lnu śluzy roślinne wykazują korzystny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego - idealne na podrażniony żołądek.
Mąka lniana bogata jest w aminokwasy egzogenne, takie jak: leucyna, lizyna, fenyloalanina, tryptofan, a także zawiera m.in.: wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, chrom, lecytynę oraz witaminę E i B - składniki te korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Ponadto, posiada dużo białka i błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i glukozy do krwi, nadaje również uczucie sytości. Zawarte w nasionach lnu śluzy roślinne wykazują korzystny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego - idealne na podrażniony żołądek.
Mąkę lnianą można stosować do gotowania, smażenia, pieczenia, a także jako gotowy dodatek do jogurtów, deserów oraz ciast nie wymagających pieczenia.
Wykonanie:
Składniki:
- 1 szklanka mąki lnianej Radix-Bis
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Radix-Bis
- 3 łyżki miodu
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wody
- ok. 9-10 szt. fig hiszpańskich Radix-Bis
Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy olej kokosowy z miodem i wodą. Gdy składniki połączą się, dodajemy gorzką czekoladę i rozpuszczamy ją.
Do miski wsypujemy mąkę lnianą i wlewamy zawartość rondelka. Dokładnie wszystko mieszamy. Otrzymaną masę przenosimy do foremek ( u mnie foremki na batoniki), ugniatamy i wyrównujemy.
ooo takiego przepisu nie znałam; bardzo fajny
OdpowiedzUsuńTaki mój eksperyment ;) Ale wyszła pyszna :)
UsuńCiekawie wyglada :)
OdpowiedzUsuńI też ciekawie smakuje :)
UsuńW życiu bym nie pomyślała, że moge taka chałwę w domu zrobić! Super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Ja lubię tak eksperymentować ;)
UsuńO mniam! Cudowna chałwa <3 Zjadłabym z ogromną przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńO rany, nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak mąka lniana :P Ale fajnie się dowiedzieć i z chęcią bym spróbowała tej chałwy, którą wyczarowałaś :):):)
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić bo jest bardzo prosta w wykonaniu :)
UsuńChałwę to ja kocham tę tradycyjną <3 ta wygląda smacznie, ale jestem wierna mojemu ukochanemu przysmakowi :)
OdpowiedzUsuńTe dwie chałwy nawet nie ma co porównywać bo to jest całkiem co innego :)
UsuńKocham chałwę,ta wygląda mega <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWyglądają fantastycznie i marzy nam się taka foremka do batonów :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Foremki to mój nowy nabytek i jestem z nich zadowolona :D
UsuńFantastyczna przekąska!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńNigdy nie jadłam chałwy lnianej, a to naprawdę świetny pomysł na zdrową przekąskę
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić, jest zdrowa i smaczna
UsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMy podczas swoich testów przygotowaliśmy kilka chałw bo takie mieliśmy zadanie. Kilka najnowszych blenderów nie dawała sobie rady z mieleniem. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńTakich pyszności dawno nie jadłam. Świetne przepisy, super opisane. Warto do Ciebie zaglądać :) Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, na pewno spróbuje - dzięki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Dzięki :)
OdpowiedzUsuń