POTRAWKA Z FRANKFURTERKAMI

W gonitwie świątecznych przygotowań - sprzątania, zakupów, gotowania czy pieczenia, często nie mamy czasu, aby zjeść porządny obiad. Dlatego, aby nie chodzić głodnym polecam zrobić szybką potrawkę z frankfurterkami, papryką, pieczarkami oraz pomidorami. Gotowa w niecałe 30 minut! Jest pyszna i treściwa - idealna, aby na szybko zaspokoić głód i dalej ruszać do działania 😉 U mnie podawana jest ona z pieczywem, ale równie dobrze będzie smakowała z makaronem czy gotowanymi ziemniakami.




Składniki:
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 10 szt. frankfurterek Duda
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Frankfurterki kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy frankfurterki. Smażymy około 5-8 min. i dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje, a następnie dodajemy pomidory w puszce oraz ketchup. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Trzymamy na ogniu jeszcze jakieś 10 min. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem.



  




* Wpis powstał we współpracy z Duda


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny