KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ
Znane i lubiane ciasto marchewkowe w mojej autorskiej odsłonie... trochę już świątecznej 🎄
Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie ciasto, które smakuje genialnie, a także świetnie się prezentuje. Ciasto to jest przykładem, że nie trzeba w kuchni stać godzinami, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Należy ono jednak to tych słodkich i bardziej kalorycznych ciast, na które możemy pozwolić sobie tylko od święta 😉 Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole...
Składniki:
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika i cynamon. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na gładką, puszystą masę. Nie przerywając ubijania, wlewany cienkim strumieniem olej, a następnie wsypujemy wymieszane składniki suche. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy marchewkę i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 stopni przez około 50-55 min. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy je w rękach na okruszki.
Zimną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Na cieście marchewkowym równomiernie rozsmarowujemy masę orzechową, a na nią wykładamy ubitą śmietanę. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Przechowujemy w lodówce.
Rada:
Dobrze by było, abyśmy usztywnili bitą śmietanę żelatyną lub śmietan-fixem, gdyż pod wpływem wilgotnego ciasta marchewkowego robi się trochę luźna i gdy ciasto postoi w temperaturze pokojowej, przestaje trzymać pion- jak u mnie 😂
* Wpis powstał we współpracy z Helio
Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie ciasto, które smakuje genialnie, a także świetnie się prezentuje. Ciasto to jest przykładem, że nie trzeba w kuchni stać godzinami, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Należy ono jednak to tych słodkich i bardziej kalorycznych ciast, na które możemy pozwolić sobie tylko od święta 😉 Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole...
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka drobno startej marchewki
Dodatkowo:
- 1 puszka masy orzechowej Helio
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy je w rękach na okruszki.
Zimną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Na cieście marchewkowym równomiernie rozsmarowujemy masę orzechową, a na nią wykładamy ubitą śmietanę. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Przechowujemy w lodówce.
Rada:
Dobrze by było, abyśmy usztywnili bitą śmietanę żelatyną lub śmietan-fixem, gdyż pod wpływem wilgotnego ciasta marchewkowego robi się trochę luźna i gdy ciasto postoi w temperaturze pokojowej, przestaje trzymać pion- jak u mnie 😂
Uwielbiam ciasta marchewkowe :) Myślę, że i to by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńOj na pewno :) Jest znakomite :)
UsuńTakie ciasto na pewno bardzo by mi smakowało :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAniu jest przepyszne :)
UsuńTa masa w środku to istne niebo <3
OdpowiedzUsuńO tak, masa jest genialna :)
UsuńŚlinka leci na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńLubię tę masę :) A ciasto po prostu bomba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo mi miło :)
UsuńWarto spróbować takie ciasto.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :) Pozdrawiam :)
Usuń