KAUKASIS - RECENZJA

Książka "Kaukasis" Olii Hercules zabiera nas w kulinarną podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu. Jest to fantastyczna, nie tylko kulinarna opowieść zapisana w przepisach oraz zdjęciach. Autorka wraca do swoich korzeni, by poznać kuchnię oraz smaki fascynującego, tajemniczego dla nas Kaukazu. Większą część książki stanowią przepisy wegetariańskie, najczęściej z prostych produktów wykorzystanych w nietypowy sposób. Jednak i dla mięsożerców znajdzie się wiele ciekawych pozycji 😉
Książka urzeka pięknymi zdjęciami, prostymi przepisami oraz historiami ludzi, którzy byli przewodnikami autorki po smakach Kaukazu.
Zapraszam do lektury...



 O autorce:

Olia Hercules pochodzi z Ukrainy, dorastała w greckiej części Cypru, a teraz mieszka i pracuje w Londynie. Szkoliła się w prestiżowej Leiths School of Food and Wine. Doceniona przez krytyków, media i klientów jest z w tej chwili jedną najbardziej popularnych szefowych kuchni w Wielkiej Brytanii i autorką bestsellerowej książki kulinarnej „Mamuszka. Od Lwowa do Baku”, nagrodzonej prestiżową Fortnum and Mason Award.


C:\Users\wbalcerzak\Desktop\KSIĄŻKI_KUCHNIA\Kaukasis\DUZE-ZDJECIA\Olia Hercules Kaukasis by Elena Heatherwick 2.jpg
                                  
Kilka słów o książce...

We wstępie autorka wyjaśnia skąd wziął się tytuł książki "Kaukasis", który oznacza "ośnieżony górski szczyt", a także dzieli się nowo odkrytą wiedzą o Kaukazie i jego ludziach.

Przeglądając książkę poznajemy gruzińskie domy oraz ich gospodynie, które dzielą się z nami swoją codzienną kuchnią. Dowiadujemy się, że kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Jest to kuchnia przede wszystkim prosta i głównie sezonowa, obfitująca w różne płody rolne, a także aromatyczne przyprawy. Na liście składników znajdziemy dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów...

Wśród przepisów nie może zabraknąć tego na chinkali - narodowe danie Gruzji, tkemali - jeden z filarów kuchni gruzińskiej czy bardziej znane chrupiące chaczapuri, a na deser obowiązkowo słodka pachlawa - świąteczny deser podawany w Azerbejdżanie.

Przy każdym przepisie znajduję się informacja o danej potrawie - jej historia, pochodzenie czy jakaś historia związana z ludźmi, którzy zdradzili nam swój przepis na określone danie.

Książka dzieli się na następujące działy:
  • Korzenie, pędy, liście i cała reszta - dział poświęcony prostym przepisom z sezonowych owoców i warzyw, które są podstawom kuchni kaukaskiej, jak: adżika miętowa, matsoni z cukinią i czosnkiem czy zapiekany kalafior 
  
  

  • Mąka i popiół - znajdziemy w nim przepisy m.in. na chinkali, chaczapuri czy pierogi



  • Bestie lądowe, morskie i powietrzne - to dział poświęcony przepisom rybnym oraz mięsnym, w którym znajdziemy przepisy m.in. na tursz kiabab, kuczmaczi czy połączenie arbuza i ryby




  • Żegnaj, bólu! - to przepisy dla osób potrzebujących wzmocnienia, zwłaszcza po przepiciu alkoholowym (ludzie w Gruzji potrafią trochę wypić 😉) lub przy przeziębieniu. I tu znajdziemy przepisy m.in. na jajecznicę pomidorową, zupę estragonową oraz przepisy na marynowane i kiszone warzywa, a także owoce



  • Niebo w gębie - to dział poświęcony słodkością, choć jak przyznaje autorka na Kaukazie nie ma bogatego wyboru deserów. Znajdziemy tu przepisy m.in. na pachlawę, lody gryczane czy klementynki ww syropie
  


  • Składniki - to opis składników, dzięki którym możemy poznać autentyczne smaki Kaukazu, a w nich m.in. przyprawy, sole i pasty smakowe, owoce i warzywa czy zioła



Podsumowanie:

Książka "Kaukasis" zachwyca prostotą i pokazuje zwykłe, codzienne potrawy ludzi zamieszkujących region Kaukazu. Wzbudza ciekawość już od pierwszej strony.

Na pierwszy rzut oka przepisy zawarte w książce mogą sprawiać wrażenie nieprzystępnych, gdyż ich nazwy brzmią dla nas bardzo obco. Jednak jest to mylne wrażenie bo przepisy są bardzo proste, a składniki większości dań dostępne bez problemu. W przypadku trudno dostępnych składników, autorka zamieściła informacje dotyczące zamienników. Poza tym przepisy dań opisane są w sposób dokładny oraz zrozumiały i z pewnością każdy poradzi sobie z ich wykonaniem. 

Książka posiada twardą okładkę oraz piękne i urzekające zdjęcia nie tylko potraw, ale także miejsc oraz ludzi, których poznała autorka.
Nie jest to zwykła książka kulinarna...dzięki niej możemy przenieść się w kulinarną i nie tylko podróż do krajów Kaukazu, poznać ludzi tam mieszkających oraz ich tradycje.

To książka idealna na miłośników dobrej, aromatycznej kuchni oraz osób poszukujących nowych smaków bo kuchnia gruzińska to kuchnia magiczna a zarazem prosta, jeszcze przez nas nie odkryta!


  







Dane szczegółowe:

Autor: Olia Hercules
Ilość stron: 240
Format: 195 x 255 mm
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Buchmann

* Wpis sponsorowany




Komentarze

  1. Świetna recenzja i bardzo ładnie wydana książka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu :) Książka jest naprawdę ciekawa, warto ją mieć :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa postać Autorki i interesująca publikacja :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny