BATONIKI ŻURAWINOWE Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Zdrowe batoniki bez cukru... z kolorowej komosy ryżowej, płatków owsianych i z żurawiną, na miodzie 🍯 Z pewnością dodadzą energii na cały dzień. Idealne na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Warto je mieć pod ręką na "czarną godzinę" bo uratują niejedną sytuację, gdy w brzuchu zaburczy 😉Nie należą one do słodkich, więc bez obawy możemy je podać dzieciom. Wykonanie ich jest bardzo proste - wszystkie składniki mieszamy łyżką, masę wykładamy do blaszki i do piekarnika. Smacznego!
Składniki:
* Wpis powstał we współpracy z Radix-Bis
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka komosy ryżowej kolorowej Radix-Bis
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki soku z żurawiny Radix-Bis
- 3 łyżki miodu
- garść żurawiny suszonej
- 1 jajko
Wykonanie:
Komosę ryżową płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy dwa razy większą ilością wody (tj. 2 szklanki) i gotujemy przez 15-20 min., aż cała woda zostanie wchłonięta przez komosę.
Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z miodem oraz sokiem żurawinowym.
Do miski wsypujemy ugotowaną komosę ryżową i mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym oraz żurawiną. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych, dodatkowo wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. Studzimy i kroimy na batoniki.
Do lunchboxu w sam raz. Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne :) Na pewno smakują wybornie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne i zdrowe :)
UsuńJak pięknie zapakowane :D Chcemy dostać takie prezenciki na święta :D
OdpowiedzUsuńTo trzeba napisać list do św. Mikołaja ;)
Usuńtakie zdrowe batoniki to ja uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńJeżeli można wiedzieć to jakiego oleju kokosowego używasz? Nie ukrywam że staram się zebrać opinie i zależy mi na informacji czy masz jakiegoś preferowanego producenta? Z góry dziękuje za informacje.
OdpowiedzUsuńUżywam oleju kokosowego nierafinowanego, ale nie mam jakiegoś ulubionego producenta
Usuń