PIERNIK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I MUSEM MANDARYNKOWYM
Składniki:
Piernik:
Wykonanie:
Piernik:
Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche. Cały czas ucieramy mikserem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do powstałej masy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Studzimy.
Masa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną i gorzką. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.
Mus mandarynkowy:
Mandarynki obieramy ze skórek i z białych błonek. Sam miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, cukier i gotujemy ok. 10 min. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w około 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy.
Wykonanie ciasta:
Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 40 g przyprawy do piernika
- 250 g śmietany kremówki
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 kg mandarynek
- 2 łyżki cukru
- 5-6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
Piernik:
Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche. Cały czas ucieramy mikserem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do powstałej masy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Studzimy.
Masa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną i gorzką. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.
Mus mandarynkowy:
Mandarynki obieramy ze skórek i z białych błonek. Sam miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, cukier i gotujemy ok. 10 min. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w około 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy.
Wykonanie ciasta:
Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Bardzo apetycznie wygląda :) Proszę o kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu :)
UsuńZachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią dodam przepis :)
UsuńAle pychotka ,zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńŚwietne ciacho, nie powstydziłabym się takiego piernika na swoim świątecznym stole :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję :)
UsuńSuper piernik w takim innym wydaniu dzięki tej warstwie musu :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWSpaniały przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam przepis :)
Usuńale świetne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńNa jakich wymiarów formę jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńTortownica o średnicy 24-25 cm
Usuń