ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM
Rolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje się dużo łatwiej i szybciej od tych tradycyjnych -drożdżowych. Idealna propozycja na nadchodzące święta 🎄 i nie tylko...
Składniki:
Ciasto:
Lukier:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orzechowej Radix-Bis
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 szklanka maku białego Radix-Bis
- 100 g orzechów włoskich/laskowych
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix-Bis
- 2 jajka
Lukier:
- 2 łyżki śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- garść orzechów włoskich/laskowych
Wykonanie:
Nadzienie:
Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go.
Orzechy drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy melasę trzcinową i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony biały mak, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Podgrzewamy do połączenia składników.
Studzimy, a następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto:
W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką orzechową, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Jeżeli lepi się nam do dłoni to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min.Lukier:
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Orzechy drobno siekamy.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńA smakuje rewelacyjnie :)
Usuńpysznie musiała smakować:)
OdpowiedzUsuńByła rewelacyjna :)
UsuńNo nie, ależ wodzisz na pokuszenie moje biedne kubki smakowe :P Ślinka leci jak patrzę na tę roladę :)
OdpowiedzUsuńO to mi chodziło :D hahah
UsuńJaka pyszna rolada :) Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
Usuńwow, wygląda genialnie mniamm.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPyszności, zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńJuż taki trochę klimat świąteczny się zrobił ;)
UsuńIdealna! <3 Wygląda obłędnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńale musi być obłędnie pyszna! moje smaki <3 jak na złość tutaj mak jest zakazany :(
OdpowiedzUsuńOoo jak szkoda :( A mogę z ciekawości zapytać gdzie mak jest zakazany?
UsuńPyszna rolada, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńWspaniała, z wielką przyjemnością bym jej spróbowała
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńTe rogale lubię więc myślę ze twoją rolada by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością :D
Usuńwspaniale wyszła Ci ta rolada! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńJaki ładny ślimaczek w środku <3 To są totalnie nasze smaki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo kreatywny przepis. Gratuluje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
Usuń