NATURALNE OLEJE ROŚLINNE - OLEJOWE SMAKI

Olejowe Smaki to polska firma z Podlasia specjalizująca się w produkcji olei roślinnych tłoczonych na zimno. Są to produkty wysokiej jakości, 100% naturalne - bez dodatków i środków konserwujących, niefiltrowane, nieoczyszczone i z pierwszego tłoczenia.
W ofercie firmy znajdziemy takie oleje jak: olej lniany, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka, olej konopny, olej z pestek dyni, olej kokosowy, olej z pestek słonecznika, olej z ostropestu, olej rzepakowy oraz olej sezamowy - jest w czym wybierać 😉




Olejowe Smaki z pewnością powinny zagościć w każdej kuchni. Są to oleje o niepowtarzalnych smakach i aromatach, a dzięki bogatej ofercie można stworzyć przeróżne potrawy - zarówno tradycyjne, jak i te nowoczesne czy oryginalne. Mają one wszechstronne zastosowanie i na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie, nawet najbardziej wymagające gusta.
A najważniejsze jest to, że są źródłem zdrowych, pełnowartościowych naturalnych składników odżywczych!

Cechy produktów Olejowe Smaki:
  • wyselekcjonowany surowiec - jednorodne, dojrzałe i pełne ziarna, pozyskane bezpośrednio od producenta oraz wyspecjalizowanych i sprawdzonych dostawców
  • tłoczenie na zimno - nasiona są delikatnie zgniatane tak aby otworzyły się ich łuski, a następnie tłoczone są w prasie ślimakowej w temperaturze oleju nie przekraczającej 40 stopni
  • niefiltrowane - oczyszczanie odbywa się jedynie w naturalnym procesie sedymentacji, dzięki temu olej zachowuje swoje właściwości bioaktywne i odżywcze; nie oddziałuje się na oleje temperaturą, wodą ani chemikaliami
  • z pierwszego tłoczenia - ziarna poddawane są tylko jednorazowemu zgniataniu, tak aby uzyskany olej miał najwyższe walory zdrowotne i odżywcze
  • bez dodatków i konserwantów - nie stosuje się żadnych dodatków, barwników ani środków przedłużających żywotność, dzięki temu produkt jest w 100% naturalny
  • brązowa szklana butelka - chroni olej od światła, aby jak najdłużej zachował naturalne właściwości bioaktywne pozytywnie oddziałujące na organizm człowieka, zwłaszcza Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe

Osobiście miałam okazję spróbować czterech olei z oferty Olejowych Smaków:

1) Olej konopny ( z nasion konopi) tłoczony na zimno

Charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem oraz lekko orzechowym smakiem i zapachem.
W kuchni znajduje zastosowanie jako dodatek do sosów, dressingów, past kanapkowych - np. do hummusu, twarożku czy pesto, a także do ziemniaków, makaronów, kasz oraz warzyw gotowanych na parze.
Olej konopny należy spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Po otwarciu przechowywać w lodówce, jedynie do 4 tygodni.

Olej z nasion konopi składa się prawie w 75% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3 oraz charakteryzuje się idealną proporcją tych kwasów (3:1). Oprócz tego znajdziemy w nim witaminy: A, D, E, K, minerały takie jak: magnez, wapń, cynk, potas, żelazo, fosfor, a także przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole oraz fosfolipidy.

Właściwości oleju z konopi:
- obniża poziom cholesterolu
- wspomaga pracę serca
- pomocny w leczeniu chorób na tle nerwowym
- poprawia koncentrację
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo
- wykazuje działanie przeciwalergiczne
- pomocny w stanach zapalnych różnego pochodzenia, np. choroba Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów
- bierze udział w budowie tkanki kostnej
- poprawia metabolizm
- łagodzi bóle menstruacyjne, zmniejsza syndrom napięcia przedmiesiączkowego.
- wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, egzemy, rumieni, grzybicy skóry, a także przyspiesza gojenie się skaleczeń i otarć
- uznawany jest za jeden z najlepszych olejów  nawilżających oraz jeden z najbardziej "suchych" - szybko się wchłania i nie pozostawia na powierzchni skóry tłustego filmu

2) Olej sezamowy tłoczony na zimno

Ma charakterystyczny sezamowo-orzechowy smak i zapach oraz charakteryzuje się żółtym kolorem - od jasnego do ciemnożółtego.
Olej sezamowy  jest najbardziej popularnym elementem kuchni azjatyckiej, np. kuchni chińskiej. Używany głównie do sałatek i gotowania. Nie nadaje się do smażenia.
W kuchni znajduje zastosowanie do bezpośredniego spożycia na zimno do sałatek, surówek, kasz, makaronów, past, sosów, dressingów i deserów. Nadaje potrawom lekki posmak orzechowo-sezamowy.

W składzie oleju sezamowego przeważającą część zajmują nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę zdrowotną - pozytywnie wpływają na pracę serca, poziom cholesterolu we krwi oraz pomagają przy nadciśnieniu. Ważną substancją jest także sezamina, która spowalnia tworzenie się tkanki tłuszczowej i zaopatruje mięśni w składniki odżywcze. Oprócz niej olej sezamowy zawiera lecytynę, witaminę B6, D i E, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo.

Właściwości oleju sezamowego:
- chroni organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi i zapobiega zawałom
- reguluje ciśnienie krwi
- obniża poziom cholesterolu
- spowalnia tworzenie się tkanki tłuszczowej
- oczyszcza organizm z toksyn
- leczy dolegliwości trawienne
- w kosmetyce: pielęgnuje skórę suchą i dojrzałą, chroni przed promieniowaniem słonecznym, regeneruje płytkę zniszczonych paznokci, pomaga zlikwidować zaczerwienienia, podrażnienia, opuchnięcia pod oczami

3) Olej z pestek słonecznika tłoczony na zimno

Charakteryzuje się intensywnie żółtym kolorem i posiada charakterystyczny dla pestek słonecznika smak i aromat.
W kuchni znajduje zastosowanie na zimno jako dodatek do sałatek, surówek np. z kiszonej kapusty, kasz, makaronów, past, sosów, dressingów, twarogów, kasz. Nadaje potrawom lekki posmak pestek ze słonecznika. Nie należy na nim smażyć, ani go podgrzewać.

Olej z pestek słonecznika to bogactwo witaminy E - zwaną witaminą młodości i płodności oraz fitosteroli, które zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych.
Stosowany jest również do ssania - kuracja olejem słonecznikowym - terapia ta odtruwa cały organizm poprzez usunięcie szkodliwych bakterii i toksyn

Kuracja olejem słonecznikowym jest w stanie poradzić sobie z takimi chorobami czy przypadłościami jak:
- Bóle głowy
- Zapalenie zatok
- Zapalenie oskrzeli
- Bóle gardła
- Katar
- Bóle zębów
- Krwawienie dziąseł
- Próchnica
- Zapalenie migdałków
- Egzema
- Trądzik
- Choroby grzybicze
- Łuszczyca
- Choroby żołądkowe
- Choroby jelit
- Dolegliwości serca
- Problemy nerkowe
- Choroby kobiece
- Dolegliwości wątrobowe
- Choroby układu nerwowego

Stosowany jest także w kosmetyce do kąpieli oraz na włosy: nanoszenie na włosy sprawia, że staną się one lepiej nawilżone i puszyste.

Zapraszam do sklepu: https://olejowesmaki.pl/shop/product/z_pestek_slonecznika




4) Olej kokosowy tłoczony na zimno

Ma on postać stałą, koloru białego/perłowego i charakterystyczny dla kokosa smak oraz zapach.
Olej kokosowy tłoczony na zimno nadaje potrawom delikatnie orientalny egzotyczny, kokosowy smak.
W kuchni doskonale sprawdza się do smażenia, pieczenia oraz do spożywania na zimno. Można na nim smażyć potrawy, dusić warzywa, dodawać do zup, a także piec ciasta, pieczywo czy dodawać do deserów.

W skład oleju kokosowego wchodzi głównie kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Zawiera on również niewielkie ilości wapnia, żelaza, cynku, witaminy E oraz witaminy K.
Szeroko stosowany jest w kosmetyce.

Właściwości oleju kokosowego:
- podnosi ogólną odporność organizmu - wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze
- pomaga w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu - choroba Parkinsona, Alzheimera
- działa kojąco na układ pokarmowy redukując problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu
- na problemy skórne - wspomaga walkę z łuszczycą i przesuszaniem
- powoduje szybsze gojenie się ran
- znakomity kosmetyk do ciała i włosów - cebuli włosów stają się silniejsze i mocniej rosną

Zapraszam do sklepu: https://olejowesmaki.pl/shop/product/kokosowy 




Szczerze polecam oleje ze sklepu Olejowe Smaki bo są to naprawdę oleje wysokiej jakości, a producent dba o każdy szczegół. Nie musimy też obawiać się, że oleje w szklanych butelkach nie dotrą do nas w całości bo zapakowane są starannie - każda butelka w styropianowym opakowaniu, więc nic im nie grozi podczas transportu 😉 





* Wpis powstał we współpracy z Olejowe Smaki


Komentarze

  1. Rozumiem, że pierwszy komentujący dostaje buteleczkę w prezencie?! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, że pierwszy komentujący rozpoczyna merytoryczną dyskusję, nie szczędząc przy tym pochwał, ochów i achów z zachwytu a nie liczy na drapane, to znaczy pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy się z nimi nie spotkałam, ale bardzo chętnie poznam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak olej konopny to tylko z Sosta! Uwielbiam, jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny