MAKOWIEC FRANCUSKI

Makowiec w uproszczonej wersji z ciasta francuskiego - w sumie tylko z 2 składników! Szybkie ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na tradycyjnego makowca - wystarczy tylko świeże ciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Wierzch możemy polać czekoladą, lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta 🎄



Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • ok. 300-350 g masy makowej Helio
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła + 1 łyżeczka
Wykonanie:

Masło (50 g) topimy w garnuszku.
Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie składamy na pół i przecinamy. Otrzymane połówki także składamy na pół i przecinamy - aby otrzymać 4 równej szerokości prostokąty.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierwszy płat ciasta francuskiego. Smarujemy go roztopionym masłem, za pomocą pędzelka i rozsmarowujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy drugim płatem ciasta, które również smarujemy masłem i wykładamy kolejne 1/3 porcji masy makowej. Przykrywamy trzecim płatem ciasta i powtarzamy czynności tak jak poprzednio. Przykrywamy czwartym płatem ciasta, a wierzch smarujemy masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min.,aż ciasto się zarumieni, a następnie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 min. Studzimy.
Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej razem z łyżeczką masła. Przygotowaną polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy. 

  

 



* Wpis powstał we współpracy z Helio
 




Komentarze

  1. Bardzo lubię makowce, a na cieście francuskim smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - nie dość, że szybko się go robi to smakuje fantastycznie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. U mnie ostatnio dość często króluje na słodko i wytrawnie :)

      Usuń
  3. Fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego w takim makowcu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie :) Ciekawe, czy u mnie sprawdzi się ten przepis, bo moją współpracę z makiem wspominam jako niezbyt udaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bardzo prosty - nie ma tu co zepsuć ;) Polecam

      Usuń
  5. Jaka duża blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu niepotrzebny jest jakiś konkretny rozmiar blaszki. Ja piekłam na dużej blaszce tej z piekarnika bo rozmiar i tak wyznacza Nam ciasto francuskie. Ciasto ma wielkość 1/4 całego płatu ciasta francuskiego.

      Usuń
  6. Wspaniała, świąteczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak mała ilość składników, a jaki świetny rezultat:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ogółem lubię makowce, gdy nikt nie wkłada do nich rodzynek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzynki zawsze można wydłubać :D Ja tak robiłam jak byłam mała ;)

      Usuń
  9. Fajny szybki pomysł na słodkość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile takie ciasto moze stać?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny