MAKOWIEC FRANCUSKI
Makowiec w uproszczonej wersji z ciasta francuskiego - w sumie tylko z 2 składników! Szybkie ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na tradycyjnego makowca - wystarczy tylko świeże ciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Wierzch możemy polać czekoladą, lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta 🎄
Składniki:
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- ok. 300-350 g masy makowej Helio
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła + 1 łyżeczka
Wykonanie:
Masło (50 g) topimy w garnuszku.
Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie składamy na pół i przecinamy. Otrzymane połówki także składamy na pół i przecinamy - aby otrzymać 4 równej szerokości prostokąty.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierwszy płat ciasta francuskiego. Smarujemy go roztopionym masłem, za pomocą pędzelka i rozsmarowujemy 1/3 masy makowej. Przykrywamy drugim płatem ciasta, które również smarujemy masłem i wykładamy kolejne 1/3 porcji masy makowej. Przykrywamy trzecim płatem ciasta i powtarzamy czynności tak jak poprzednio. Przykrywamy czwartym płatem ciasta, a wierzch smarujemy masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min.,aż ciasto się zarumieni, a następnie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 min. Studzimy.
Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej razem z łyżeczką masła. Przygotowaną polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy.
Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej razem z łyżeczką masła. Przygotowaną polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Dekorujemy.
Bardzo lubię makowce, a na cieście francuskim smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - nie dość, że szybko się go robi to smakuje fantastycznie :)
UsuńCiasto francuskie to moje ulubione
OdpowiedzUsuńU mnie ostatnio dość często króluje na słodko i wytrawnie :)
UsuńFajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego w takim makowcu :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się podoba ;)
UsuńWygląda bajecznie :) Ciekawe, czy u mnie sprawdzi się ten przepis, bo moją współpracę z makiem wspominam jako niezbyt udaną :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo prosty - nie ma tu co zepsuć ;) Polecam
UsuńJaka duża blaszka?
OdpowiedzUsuńTu niepotrzebny jest jakiś konkretny rozmiar blaszki. Ja piekłam na dużej blaszce tej z piekarnika bo rozmiar i tak wyznacza Nam ciasto francuskie. Ciasto ma wielkość 1/4 całego płatu ciasta francuskiego.
UsuńWspaniała, świąteczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTak mała ilość składników, a jaki świetny rezultat:)
OdpowiedzUsuńTo prawda - prosty i smaczny :)
Usuńogółem lubię makowce, gdy nikt nie wkłada do nich rodzynek :D
OdpowiedzUsuńRodzynki zawsze można wydłubać :D Ja tak robiłam jak byłam mała ;)
UsuńFajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajny szybki pomysł na słodkość :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że pomysł się podoba :)
UsuńIle takie ciasto moze stać?
OdpowiedzUsuńDo 3 dni na pewno wytrzyma- u mnie tyle stało 😊
Usuń