Kurczak w karmelu z orzeszkami ziemnymi
Danie inspirowane kuchnią syczuańską, a dokładnie potrawą "Gong boa ji ding", która jest jedną z najbardziej popularnych w Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie moja wersja. Kurczak smażony w karmelu z orzeszkami ziemnymi oraz warzywami podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie smakuje, bardzo apetycznie wygląda i pięknie pachnie, to do tego jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Znakomity obiad można mieć w niecałą godzinę 😀 Jest niezwykle aromatyczny i łączy w sobie wiele smaków - prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki:
Przepis bierze udział w konkursie
#OlejKonwenanse
#OlejWielkopolski
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- ok. 2 cm imbiru świeżego
- 1 czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 marchewka średniej wielkości
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 1 pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki sezamu
- 2-3 łyżki Oleju Wielkopolskiego Kokos
- 2-3 torebki ryżu
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania składników...
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i odstawiamy na około 30 min. Paprykę oraz papryczkę chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy - czerwoną paprykę w kostkę, a papryczkę chili w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
Na patelni karmelizujemy cukier, a gdy zbrązowieje dodajemy 1-2 łyżki wody i energicznie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka oraz orzeszki ziemne i smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy Olej Wielkopolski Kokos i wrzucamy cebulę, czosnek oraz czerwoną paprykę, chili i imbir. Smażymy wszystko około 3-5 min., a następnie wrzucamy startą marchewkę. Smażymy kolejne 3-5 min. i dodajemy kurczaka z orzeszkami. Przyprawiamy sosem sojowym oraz dodajemy sezam. Trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 min. Przed samym podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z ugotowanym ryżem.
#OlejKonwenanse
#OlejWielkopolski
Lubię dodawać orzeszki do różnych dan :)
OdpowiedzUsuńDanie od razu lepiej smakuje :)
UsuńPyszne i chrupiące danie. Powodzenia 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńŚwietny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda świetnie i na pewno tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńAniu, danie jest wspaniałe :)
Usuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńDobre połączenie :)
OdpowiedzUsuńI świetnie smakuje :)
UsuńSuper, i nazwa i wygląda dania bardzo zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować :)
Usuńbardzo apetyczne i pięknie podane danie, mniamm
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobiłem i zjadłem - pychota.
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że smakowało :)
Usuńjuż mi się podoba ten przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńBardzo apetyczny ten kurczak. Z chęcią bym zjadła taką potrawę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam zrobić - jest pyszna i prosta w przygotowaniu :)
UsuńTe kolory mnie przekonują, w sumie połączenie smaków też ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować- jest naprawdę pyszny :)
UsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń