Kurczak w karmelu z orzeszkami ziemnymi

Danie inspirowane kuchnią syczuańską, a dokładnie potrawą "Gong boa ji ding", która jest jedną z najbardziej popularnych w Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie moja wersja. Kurczak smażony w karmelu z orzeszkami ziemnymi oraz warzywami podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie smakuje, bardzo apetycznie wygląda i pięknie pachnie, to do tego jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Znakomity obiad można mieć w niecałą godzinę 😀 Jest niezwykle aromatyczny i łączy w sobie wiele smaków - prawdziwa uczta dla podniebienia!



Składniki:
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • ok. 2 cm imbiru świeżego
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 2-3 łyżki Oleju Wielkopolskiego Kokos
  • 2-3 torebki ryżu
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania składników...
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego i odstawiamy na około 30 min. Paprykę oraz papryczkę chili myjemy, usuwamy nasiona i kroimy - czerwoną paprykę w kostkę, a papryczkę chili w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
Na patelni karmelizujemy cukier, a gdy zbrązowieje dodajemy 1-2 łyżki wody i energicznie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka oraz orzeszki ziemne i smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy Olej Wielkopolski Kokos i wrzucamy cebulę, czosnek oraz czerwoną paprykę, chili i imbir. Smażymy wszystko około 3-5 min., a następnie wrzucamy startą marchewkę. Smażymy kolejne 3-5 min. i dodajemy kurczaka z orzeszkami. Przyprawiamy sosem sojowym oraz dodajemy sezam. Trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 min. Przed samym podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z ugotowanym ryżem.














Przepis bierze udział w konkursie
#OlejKonwenanse
#OlejWielkopolski


Komentarze

  1. Lubię dodawać orzeszki do różnych dan :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i chrupiące danie. Powodzenia 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, i nazwa i wygląda dania bardzo zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetyczne i pięknie podane danie, mniamm

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłem i zjadłem - pychota.

    OdpowiedzUsuń
  7. już mi się podoba ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczny ten kurczak. Z chęcią bym zjadła taką potrawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam zrobić - jest pyszna i prosta w przygotowaniu :)

      Usuń
  9. Te kolory mnie przekonują, w sumie połączenie smaków też ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny