FRANCUSKIE RURKI Z KAKI W CZEKOLADZIE

Mój autorski pomysł na szybki i prosty deser...rurki z ciasta francuskiego z kaki w gorzkiej czekoladzie. To zdrowsza wersja rurek z kremem bo zamiast kalorycznego kremu mamy zdrowy owoc 😉 Możemy wykonać je z różnymi owocami nie tylko z kaki, np. z jabłkiem, gruszką, nektarynką czy innymi twardymi owocami. Taki deser możemy zjeść bez wyrzutów sumienia, gdy najdzie nas ochota na słodkie. Idealny również dla dzieci, które uwielbiają słodycze.



Składniki:
Wykonanie:

Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół, a następnie kroimy w słupki. Powinno nam w sumie wyjść około 14-16 kawałków.
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski o grubości około 1-1,5 cm.
Każdy kawałek kaki owijamy ciastem francuskim, na zakładkę - tak jak to się robi w przypadku rurek z kremem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Czekoladę gorzką topimy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Wystudzone rurki maczamy pojedynczo w ciepłej czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia czekolady.
Przechowujemy w lodówce, gdyż w temperaturze pokojowej czekolada robi się miękka.






* Wpis powstał we współpracy z Olejowe Smaki

Komentarze

  1. Bardzo ciekawe połączenie, chyba nigdy takiego nie widziałam! Z chęcią bym zjadła takie rurki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo naprawdę są pyszne :) To takie moje wariacje kulinarne ;)

      Usuń
  2. Pysznie wyglądają Madziu :) mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł, wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i szybko, czyli coś co lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kaki, rurki super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie to wymyśliłaś :D Rurki nadziane kaki to musi być extra :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny