CIASTO Z POŁÓWKAMI KAKI

Ciasto inspirowane popularnym przepisem na "Ciasto z połówkami jabłek", które ostatnio bardzo mnie prześladuje 😂 - jadłam go już u mojej mamy oraz kuzynki, a w internecie co krok na niego wpadam 😉 Postanowiłam zmierzyć się z tematem, ale jabłka chciałam wymienić na inny owoc. Niestety o tej porze roku wybór owoców jest bardzo mały, aż tu nagle trafiłam na promocję kaki, które wyszły niewiele drożej niż jabłka. 
Kaki inaczej persymona, zwane jest też jabłkiem Orientu. To owoc, które ma liczne właściwości odżywcze oraz lecznicze. Jest źródłem witaminy A, C, E oraz błonnika, polifenoli, karotenoidów oraz licznych minerałów, jak: potas, magnez, fosfor, żelazo czy wapń. Owoce kaki wzmacniają odporność, poprawiają witalność, obniżają ciśnienie oraz poziom cholesterolu, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, działają odmładzająco i ujędrniająco na skórę, korzystnie wpływają na układ pokarmowy (zawierają więcej błonnika niż jabłka), a także mają działanie antyrakowe.
Nic tylko jeść😉
Ciasto z kaki wyszło równie pyszne co z jabłkami. Kaki w smaku, jak dla mnie, przypominają trochę brzoskwinie, trochę mango. Jedyna różnica to taka, że jabłka miękną podczas pieczenia, natomiast kaki nadal pozostają jędrne, jednak dla mnie to żadna wada. 
Polecam spróbować to ciasto z kaki oraz poeksperymentować z innymi owocami...


Składniki:
  • 2,5-3 szklanek mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 3-4 szt. kaki
Lukier:
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół.
W misce mieszamy 2,5 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. 
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 31 x 21 cm). Na ciasto układamy połówki kaki i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min.
Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek.
Ciasto prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem.   
Gdy ciasto wystygnie możemy zacząć degustację 😉


  
  
   

  

Komentarze

  1. Kaki bardzo lubię, a jak patrzę na Twoje ciasto to wiem, że wyszło pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było pyszne - jestem pewna, że Tobie też posmakowałoby ;)

      Usuń
  2. pysznie wygląda, nigdy takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest proste i szybkie w wykonaniu,a naprawdę pyszne - polecam spróbować :)

      Usuń
  3. Madziu lubię kaki, bardzo interesujący przepis na ciasto z jego użyciem, widzę u Ciebie -:) Porywam kawałek do kawki i pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Gosiu :) Cieszę się, że przepis Ci się podoba :)

      Usuń
  4. Kaki bardzo lubię, ale nigdy w cieście go nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale apetycznie wygląda <3 z chęcią bym do kawki porwała taki kawałeczek <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  6. nie robiłam jeszcze ciasta z kaki, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy kaki, więc jesteśmy bardzo ciekawe jak smakuje takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciasto to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny