CIASTO FRANCUSKIE Z OWOCAMI I MUSEM KOKOSOWYM
Fantastyczna propozycja na zdrowe śniadanie na słodko - kawałki ciasta francuskiego a'la ciasteczka z owocami i ekologicznym musem kokosowym, a do tego sałatka owocowa również polana musem kokosowym. Ciasto francuskie z owocami to również fajna opcja szybkich przekąsek imprezowych lub gdy mamy ochotę ma "coś" słodkiego - możemy nimi delektować się bez wyrzutów sumienia. Smakują rewelacyjnie - sama nie mogłam się od nich oderwać 😉
Mus kokosowy, często nazywany też masłem kokosowym, po skosztowaniu rozpływa się dosłownie w ustach i czujemy intensywny smak kokosa z nutą słodyczy. Prawdziwy smak kokosa! Jest on smacznym źródłem błonnika, potasu, magnezu i żelaza. Dzięki witaminie D jest sprzymierzeńcem walki z depresją, a witamina K w nim zawarta, pomaga w nauce, wspierając procesy neurologiczne.
Składniki:
* Wpis powstał we współpracy z Foods by Ann
Mus kokosowy, często nazywany też masłem kokosowym, po skosztowaniu rozpływa się dosłownie w ustach i czujemy intensywny smak kokosa z nutą słodyczy. Prawdziwy smak kokosa! Jest on smacznym źródłem błonnika, potasu, magnezu i żelaza. Dzięki witaminie D jest sprzymierzeńcem walki z depresją, a witamina K w nim zawarta, pomaga w nauce, wspierając procesy neurologiczne.
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 szt. kaki
- 1 banan
- 1/2 małego granatu
- 4-5 łyżek musu kokosowego BIO Foods by Ann
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na małe prostokąty o wielkości około 5/6 cm x 8 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 min.
Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki. Banana obieramy i również kroimy w cienkie plasterki, a z granatu wyłuskujemy ziarenka.
Jeszcze ciepłe kawałki ciasta francuskiego smarujemy musem kokosowym. Pozostały mus kokosowy lekko podgrzewamy, aby stał się półpłynny. Następnie na ciasto francuskie wykładamy plasterek kaki, plasterek banana i polewamy lekko roztopionym musem kokosowym. Na wierzchu układamy ziarenka granatu.
Oprócz tego możemy wykonać sałatkę z tych samych owoców.
Na talerzyku układamy plasterki kaki, następnie plasterki bananów i na końcu ziarenka granatu. Całość polewamy półpłynnym musem kokosowym.
Bardzo lubię ciasto francuskie na słodko :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :D
Usuńpyszny deser;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńCiasto francuskie to jedno z moich ulubionych i najczęściej mam zapas w lodówce, w Twojej wersji bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja też zawsze muszę mieć zapas w lodówce :D
UsuńPyszności, porywam :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, częstuj się ;)
UsuńPodoba mi się ta opcja na pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńAle pyszności wyczarowałaś. Porywam kilka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Częstuj się ;)
UsuńZ tym musem kokosowym to musiała być istna bajka :D
OdpowiedzUsuńO tak, mus robi całą robotę :D
UsuńEfektowny i smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym. kocham ciasto francuskie <3
OdpowiedzUsuńTo częstuj się :D
Usuń