CIASTO FRANCUSKIE Z OWOCAMI I MUSEM KOKOSOWYM

Fantastyczna propozycja na zdrowe śniadanie na słodko - kawałki ciasta francuskiego a'la ciasteczka z owocami i ekologicznym musem kokosowym, a do tego sałatka owocowa również polana musem kokosowym. Ciasto francuskie z owocami to również fajna opcja szybkich przekąsek imprezowych lub gdy mamy ochotę ma "coś" słodkiego - możemy nimi delektować się bez wyrzutów sumienia. Smakują rewelacyjnie - sama nie mogłam się od nich oderwać 😉 
Mus kokosowy, często nazywany też masłem kokosowym, po skosztowaniu rozpływa się dosłownie w ustach i czujemy intensywny smak kokosa z nutą słodyczy. Prawdziwy smak kokosa! Jest on smacznym źródłem błonnika, potasu, magnezu i żelaza. Dzięki witaminie D jest sprzymierzeńcem walki z depresją, a witamina K w nim zawarta, pomaga w nauce, wspierając procesy neurologiczne.



 Składniki:

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na małe prostokąty o wielkości około 5/6 cm x 8 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 min.
Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki. Banana obieramy i również kroimy w cienkie plasterki, a z granatu wyłuskujemy ziarenka.
Jeszcze ciepłe kawałki ciasta francuskiego smarujemy musem kokosowym. Pozostały mus kokosowy lekko podgrzewamy, aby stał się półpłynny. Następnie na ciasto francuskie wykładamy plasterek kaki, plasterek banana i polewamy lekko roztopionym musem kokosowym. Na wierzchu układamy ziarenka granatu. 
Oprócz tego możemy wykonać sałatkę z tych samych owoców.
Na talerzyku układamy plasterki kaki, następnie plasterki bananów i na końcu ziarenka granatu. Całość polewamy półpłynnym musem kokosowym.



  

  

* Wpis powstał we współpracy z Foods by Ann


Komentarze

  1. Bardzo lubię ciasto francuskie na słodko :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto francuskie to jedno z moich ulubionych i najczęściej mam zapas w lodówce, w Twojej wersji bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja też zawsze muszę mieć zapas w lodówce :D

      Usuń
  3. Podoba mi się ta opcja na pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności wyczarowałaś. Porywam kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tym musem kokosowym to musiała być istna bajka :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny