CIASTECZKA ŚNIADANIOWE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH

Placuszki kakaowe z płatków kukurydzianych z kakao i miodem a'la ciasteczka, pieczone w piekarniku to idealna propozycja na słodkie śniadanie. Są bardzo pożywne i smaczne, zwłaszcza podane z dżemem lub konfiturą - u mnie z gruszkową domowej roboty...mniam 😋 Do tego są proste w przygotowaniu - potrzebujemy tylko 3 składniki i niecałe 10 minut pracy, resztę zrobi piekarnik 😉 Placuszki smaczne są zarówno na ciepło, jak i zimno - smakują wtedy jak ciasteczka i możemy je zabrać ze sobą na wynos.
Takie śniadanko z pewnością każdego postawi na nogi i doda energii do działania na cały dzień!


Składniki:
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru 
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych z kakao i miodem Lubella
  • ulubiony dżem/konfitura
  • szczypta soli
Wykonanie:

Płatki kukurydziane wrzucamy do rozdrabniacza lub blendera i mielimy na miałko.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy zmielone płatki kukurydziane i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe placuszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch każdego placuszka smarujemy dżemem/konfiturą i układamy jeden na drugim - tworzymy a'la torciki złożone z trzech placuszków. Wierzch możemy posypać pokruszonymi płatkami i cukrem pudrem.

Rada:

Jeżeli mamy słodki dżem to możemy pominąć cukier w przepisie na placuszki bo płatki kukurydziane też są trochę słodkie...no chyba, że lubimy bardzo słodkie śniadania 😉
W razie, gdy byłby niesłodkie zawsze można posypać po wierzchu cukrem pudrem.










Przepis bierze udział w konkursie:

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny