CIASTECZKA ŚNIADANIOWE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH
Placuszki kakaowe z płatków kukurydzianych z kakao i miodem a'la ciasteczka, pieczone w piekarniku to idealna propozycja na słodkie śniadanie. Są bardzo pożywne i smaczne, zwłaszcza podane z dżemem lub konfiturą - u mnie z gruszkową domowej roboty...mniam 😋 Do tego są proste w przygotowaniu - potrzebujemy tylko 3 składniki i niecałe 10 minut pracy, resztę zrobi piekarnik 😉 Placuszki smaczne są zarówno na ciepło, jak i zimno - smakują wtedy jak ciasteczka i możemy je zabrać ze sobą na wynos.
Takie śniadanko z pewnością każdego postawi na nogi i doda energii do działania na cały dzień!
Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch każdego placuszka smarujemy dżemem/konfiturą i układamy jeden na drugim - tworzymy a'la torciki złożone z trzech placuszków. Wierzch możemy posypać pokruszonymi płatkami i cukrem pudrem.
Rada:
Jeżeli mamy słodki dżem to możemy pominąć cukier w przepisie na placuszki bo płatki kukurydziane też są trochę słodkie...no chyba, że lubimy bardzo słodkie śniadania 😉
W razie, gdy byłby niesłodkie zawsze można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w konkursie:
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Takie śniadanko z pewnością każdego postawi na nogi i doda energii do działania na cały dzień!
Składniki:
- 3 jajka
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 2 szklanki płatków kukurydzianych z kakao i miodem Lubella
- ulubiony dżem/konfitura
- szczypta soli
Wykonanie:
Płatki kukurydziane wrzucamy do rozdrabniacza lub blendera i mielimy na miałko.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy zmielone płatki kukurydziane i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe placuszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min.Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch każdego placuszka smarujemy dżemem/konfiturą i układamy jeden na drugim - tworzymy a'la torciki złożone z trzech placuszków. Wierzch możemy posypać pokruszonymi płatkami i cukrem pudrem.
Rada:
Jeżeli mamy słodki dżem to możemy pominąć cukier w przepisie na placuszki bo płatki kukurydziane też są trochę słodkie...no chyba, że lubimy bardzo słodkie śniadania 😉
W razie, gdy byłby niesłodkie zawsze można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Ciekawy pomysł na ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńJa poproszę z dżemem :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy ;)
UsuńPyszne te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńO...i taki prosty przepis. Super :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :)
UsuńZjadłybyśmy z chęcią takie ciacha i to z jogurtem naturalnym :)
OdpowiedzUsuńZ jogurtem też pycha :)
Usuń