BEZA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI
Wspaniała beza czekoladowa z bitą śmietaną oraz masą czekoladową i wiśniami... na sam widok tej bezy ślinka cieknie, a w smaku jest rewelacyjna! Słodka beza przełamana jest kwaśnymi wiśniami oraz masą z gorzkiej czekolady, dzięki temu torcik nie jest za słodki i mulący. Do tego nie jest skomplikowana w wykonaniu i wbrew pozorom nie składa się z dużej ilości składników. Wspaniały deser nie tylko na wyjątkowe okazje...Nikt mu się nie oprze 😉
Składniki:
Beza:
Beza:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao i miksujemy do połączenia składników.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą talerza, odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Na okrąg wykładamy masę, delikatnie rozsmarowujemy i kształtujemy brzegi za pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku.
Na ostudzoną bezę wykładamy wiśnie deserowe i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy jasną bitą śmietanę, a na nią bitą śmietanę z czekoladą. Na wierzch wykładamy wiśnie deserowe.
Składniki:
Beza:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka octu jabłkowego Octim (ekologiczny)
- szczypta soli
Masa:
- 500 ml śmietany 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 słoiczek wiśni deserowych
Wykonanie:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy ocet jabłkowy oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao i miksujemy do połączenia składników.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą talerza, odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Na okrąg wykładamy masę, delikatnie rozsmarowujemy i kształtujemy brzegi za pomocą szpatułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 80-90 min. Po upieczeniu, studzimy w wyłączonym piekarniku.
Masa:
Śmietankę kremówkę dzielimy na pół.
Jedną część wkładamy do lodówki, a w drugą wlewamy do garnka, podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Nie doprowadzamy do zagotowania. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy kremówkę z czekoladą na sztywną masę.
Pozostałą kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem również na sztywną masę.
Jak bez nie lubię, tak ta mnie zachwyca :)
OdpowiedzUsuńTo dla mnie komplement ;) Dziękuję!
Usuńwygląda absolutnie przepysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńWygląda jak wulkan :D Piękna!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPrzepiękna! Kusisz, oj kuszisz. I jak tu trzymać dietę? Mój dietetyk www.igortreneronline.pl mnie zabije! Jak coś, jesteśmy współwinne :D
OdpowiedzUsuńCzasem trzeba trochę zgrzeszyć ;)
UsuńCudnie wyszło, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńMega pysznie wygląda :) Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńBardzo lubimy połączenie czekolady z wiśniami a jak jeszcze do tego dołożyć bezę to już w ogóle miazga :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) Dla mnie też połączenie wiśni z czekoladą jest rewelacyjne :D
UsuńRewelacyjna Ci wyszła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCudne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńKocham bezę! Czekoladowej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić :)
UsuńBezę piecze się Góra dół w piekarniku
OdpowiedzUsuńTak, góra dół
UsuńWłaśnie dzisiaj zrobiłam też taka samą bezę
OdpowiedzUsuńNie chce się ubić czekolada że śmietana na sztywno
OdpowiedzUsuńMasa musi być mocno schłodzona - jak się nie chce ubić to wkładamy ponownie do lodówki lub na chwilę do zamrażarki
UsuńA jak nie mamy czasu to można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w wodzie