TARTA SNICKERS (bez pieczenia)
Snickers to bardzo popularne ciasto. W internecie można znaleźć różne jego wersje. Połączenie karmelu, słonych orzeszków ziemnych i czekolady jest przepyszne i uzależniające 😉 Ciężko mu się oprzeć!
Postanowiłam zrobić swoją wersję Snickersa w formie tarty bez pieczenia. Zamiast masy kajmakowej użyłam masy powstałej z połączenia śmietany kremówki z czekoladą karmelową. Dzięki temu ciasto było lżejsze i mniej słodsze, ale równie pyszne. Jest to alternatywa dla osób dla których tradycyjny Snickers jest za słodki i zbyt kaloryczny. Oto mój Snickers w innej odsłonie...
Postanowiłam zrobić swoją wersję Snickersa w formie tarty bez pieczenia. Zamiast masy kajmakowej użyłam masy powstałej z połączenia śmietany kremówki z czekoladą karmelową. Dzięki temu ciasto było lżejsze i mniej słodsze, ale równie pyszne. Jest to alternatywa dla osób dla których tradycyjny Snickers jest za słodki i zbyt kaloryczny. Oto mój Snickers w innej odsłonie...
P.S. Przepis jak i zdjęcia są stare jak świat (widać też po ich jakości ) i pochodzą z mojego wcześniejszego bloga ALE Ciachoo!
Składniki:
Masło topimy. Herbatniki drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy czekoladę karmelową. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Około 200 g orzeszków ziemnych drobno siekamy. Pozostałą ilość w całości prażymy na patelni.
Zimną śmietanę z czekoladą ubijamy mikserem na sztywną masę. Dla usztywnienia masy można dodać śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojone orzeszki ziemne. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy i wkładamy do lodówki.
Czekoladę gorzką razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladę rozsmarowujemy na wierzchu tarty i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki.
Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 400 ml śmietany 30 lub 36 %
- 2 tabliczki czekolady pełnej karmelowej
- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
- 300 g solonych orzeszków ziemnych
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
Masło topimy. Herbatniki drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy czekoladę karmelową. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Około 200 g orzeszków ziemnych drobno siekamy. Pozostałą ilość w całości prażymy na patelni.
Zimną śmietanę z czekoladą ubijamy mikserem na sztywną masę. Dla usztywnienia masy można dodać śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojone orzeszki ziemne. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy i wkładamy do lodówki.
Czekoladę gorzką razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladę rozsmarowujemy na wierzchu tarty i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki.
Dla łasuszka ;)
OdpowiedzUsuńMój mąż jest klasycznym przykładem łasuszka :D
UsuńPiekę to ciasto często na święta ale klasyczne na bazie miodowych placków:)
OdpowiedzUsuńTeż znam tę klasyczną wersję :)
UsuńBardzo apetyczna tarta :) Pysznie Madziu :)
OdpowiedzUsuńSuper, na jesienną chandrę jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńOj tak, od razu humor się poprawia :)
UsuńPoproszę o kawałek -:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Gosiu ;)
UsuńO matko! Zjadłabym całość!
OdpowiedzUsuńNie krępuj się ;)
UsuńŚwietna sprawa :) Uwielbiam Snickersa! A taka wersja...mmm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńKusisz bardzo tą tartą :-)
OdpowiedzUsuńTaki miałam zamiar ;)
UsuńWygląda super. I na pewno bardziej by mi smakował niż popularny snickers :)
OdpowiedzUsuńMi też bardziej smakuje bo nie jest taka słodka :)
UsuńJuż zapisałam przepis i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńZ pewnością jest przepyszna ! :)
OdpowiedzUsuńJest! :)
UsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń