TARTA SNICKERS (bez pieczenia)

Snickers to bardzo popularne ciasto. W internecie można znaleźć różne jego wersje. Połączenie karmelu, słonych orzeszków ziemnych i czekolady jest przepyszne i uzależniające 😉 Ciężko mu się oprzeć!
Postanowiłam zrobić swoją wersję Snickersa w formie tarty bez pieczenia. Zamiast masy kajmakowej użyłam masy powstałej z połączenia śmietany kremówki z czekoladą karmelową. Dzięki temu ciasto było lżejsze i mniej słodsze, ale równie pyszne. Jest to alternatywa dla osób dla których tradycyjny Snickers jest za słodki i zbyt kaloryczny. Oto mój Snickers w innej odsłonie...

P.S. Przepis jak i zdjęcia są stare jak świat (widać też po ich jakości ) i pochodzą z mojego wcześniejszego bloga ALE Ciachoo!


Składniki:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 2 tabliczki czekolady pełnej karmelowej
  • 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
  • 300 g solonych orzeszków ziemnych
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:

Masło topimy. Herbatniki drobno kruszymy do miski i ucieramy z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki.
Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy czekoladę karmelową. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Około 200 g orzeszków ziemnych drobno siekamy. Pozostałą ilość w całości prażymy na patelni.
Zimną śmietanę z czekoladą ubijamy mikserem na sztywną masę. Dla usztywnienia masy można dodać śmietan-fix. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojone orzeszki ziemne. Mieszamy. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód herbatnikowy i wkładamy do lodówki.
Czekoladę gorzką razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladę rozsmarowujemy na wierzchu tarty i posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki.






Komentarze

  1. Piekę to ciasto często na święta ale klasyczne na bazie miodowych placków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna tarta :) Pysznie Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, na jesienną chandrę jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sprawa :) Uwielbiam Snickersa! A taka wersja...mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super. I na pewno bardziej by mi smakował niż popularny snickers :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już zapisałam przepis i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny