ŚWIDERKI DROŻDŻOWE Z SEREM
Dla wielbicieli słodkich śniadań...mięciutkie i pulchne drożdżówki z serem w kształcie świderków. Przypominają mi one szkołę podstawową, kiedy to drożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem. Bardzo je lubiłam 😉 Dziś u mnie podobne drożdżówki tylko w wersji mniej słodkiej. Idealne do pracy, szkoły czy na wakacyjny wypad 🚗
Ciasto:
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz przyprawę do sernika i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową. Następnie tniemy na paski o długości ok. 20 cm i szerokości 4 cm. Powinno wyjść 10 takich pasków. Każdy z nich skręcamy kilka razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
Składniki:
Ciasto:
- 150 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g masła
- szczypta soli
- 250 g sera białego
- 1 jajko
- przyprawa do sernika
- 1 białko
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz przyprawę do sernika i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową. Następnie tniemy na paski o długości ok. 20 cm i szerokości 4 cm. Powinno wyjść 10 takich pasków. Każdy z nich skręcamy kilka razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wierzch smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Bardzo ładnie przyrumienione ;) Ulubione mojej siostry :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Moje też ;)
Usuńale przepysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńI też tak smakują :)
UsuńFantastyczne:) chodzą za mną od dłuższego czasu i mam nadzieję, że kiedyś zrobię u siebie:)
OdpowiedzUsuńPolecam bo są naprawdę pyszne :)
UsuńZ chęcią zjadłabym jednego :) Pięknie ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;)
UsuńUwielbiam drożdżowe wypieki, a z serem to już poezja :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;)
Usuńwyglądają pysznie i na pewno też tak smakują . mniamm
OdpowiedzUsuńOj tak, są pyszne :)
UsuńMmm uwielbiam z serem! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńTwoje świderki pyszniutko wyglądają. Muszę kiedyś zrobić takie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo są pyszne :)
UsuńAle piękne!
OdpowiedzUsuńIdealne na niedzielne śniadanie...
:)
Dziękuję bardzo :)
UsuńAleż bym zjadła, pychotka!
OdpowiedzUsuńTo zapraszam ;)
Usuńbardzo lubię drożdżówki z serem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, a szczególnie z serem :)
UsuńNie ma to jak domowe drożdżówki - pycha! :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze!
UsuńPyszne świderki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak w wersji mniej słodkiej to tym bardziej nasze klimaty <3
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze jest mniej słodko :P
UsuńWyglądają dokładnie jak te z cukierni :) Też ja pamiętam ze szkolnych przerw :) Ostatnio tak wspominałam drożdżówki z makiem, jakoś nie widać ich teraz w cukierniach :/
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja też ich nie widzę ani w sklepach, ani w cukierniach :(
UsuńCudne, zatem spróbuję wdomu
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńwspaniałe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzym można zastąpić przyprawe do sernika?
OdpowiedzUsuńMożna dodać cukier z wanilią
UsuńCudne i bardzo smakowite świderki! <3 Palce lizać! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń