SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI (na gryczanym spodzie)

Serniki to moja miłość ❤ 
Uwielbiam wymyślać i tworzyć nowe połączenia, a także je jeść 😉
Tym razem inspiracją były wiśnie deserowe, które dostałam w paczce od firmy Rolnik. Początkowo miał być zwykły, pieczony sernik z wiśniami na kruchym spodzie, ale z czasem pomysł ewoluował... i tak powstał sernik straciatella na spodzie z płatków gryczanych i wiśniami na wierzchu.
Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także super się prezentuje!



Składniki:

Spód:
  • 1,5 szklanki płatków gryczanych
  • 50 g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka kakao
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera (może być z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
Wykonanie:

Spód:
Płatki gryczane mielimy na miałko. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do zmielonych płatków dodajemy kakao, miód oraz roztopione masło. Mieszamy dokładnie łyżką. Otrzymanym "mokrym piaskiem" wylepiamy spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając.

Masa serowa:
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy budynie waniliowe.
Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu wrzucamy startą gorzką czekoladę i całość mieszamy, również delikatnie. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy. Na wierzchu wykładamy łyżeczką wiśnie, tworząc kupki, a następnie za pomocą wykałaczki robimy okręgi lub ósemki.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Rada:
Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą.


  
  


  





* Wpis powstał we współpracy z Rolnik


Komentarze

  1. Podobają mi się te kleksy z wiśni - dodają uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię serniki :) Moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda genialnie, uwielbiam serniki, zazdroszczę, ja nie mam drygu do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały i bardzo smakowity torcik :) Z przyjemnością wprosiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie wygląda ten spód gryczany, no i nadzienie też prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda zjawiskowo <3 Też kochamy serniki a taki na gryczanym spodzie to już w ogóle nasz gust :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje bardzo za przepis, uwielbiam wiśnie, a w serniku to już naprawdę jest coś pysznego. Mam nadzieję, że mi nie popęka bo mam do tego zdolności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba :)
      A jak się włoży na dno piekarnika naczynie z wodą to sernik nie powinien popękać :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny