SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI (na gryczanym spodzie)
Serniki to moja miłość ❤
Uwielbiam wymyślać i tworzyć nowe połączenia, a także je jeść 😉
Tym razem inspiracją były wiśnie deserowe, które dostałam w paczce od firmy Rolnik. Początkowo miał być zwykły, pieczony sernik z wiśniami na kruchym spodzie, ale z czasem pomysł ewoluował... i tak powstał sernik straciatella na spodzie z płatków gryczanych i wiśniami na wierzchu.
Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także super się prezentuje!
Składniki:
Spód:
Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu wrzucamy startą gorzką czekoladę i całość mieszamy, również delikatnie. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy. Na wierzchu wykładamy łyżeczką wiśnie, tworząc kupki, a następnie za pomocą wykałaczki robimy okręgi lub ósemki.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Rada:
Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą.
Uwielbiam wymyślać i tworzyć nowe połączenia, a także je jeść 😉
Tym razem inspiracją były wiśnie deserowe, które dostałam w paczce od firmy Rolnik. Początkowo miał być zwykły, pieczony sernik z wiśniami na kruchym spodzie, ale z czasem pomysł ewoluował... i tak powstał sernik straciatella na spodzie z płatków gryczanych i wiśniami na wierzchu.
Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także super się prezentuje!
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki płatków gryczanych
- 50 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 kg zmielonego sera (może być z wiaderka)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
- 200 ml śmietany 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
- 1 słoiczek wiśni deserowych Rolnik
Wykonanie:
Spód:
Płatki gryczane mielimy na miałko. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do zmielonych płatków dodajemy kakao, miód oraz roztopione masło. Mieszamy dokładnie łyżką. Otrzymanym "mokrym piaskiem" wylepiamy spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając.
Masa serowa:
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy budynie waniliowe.Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu razem z cukrem pudrem na sztywną masę.
Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu wrzucamy startą gorzką czekoladę i całość mieszamy, również delikatnie. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy. Na wierzchu wykładamy łyżeczką wiśnie, tworząc kupki, a następnie za pomocą wykałaczki robimy okręgi lub ósemki.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Rada:
Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą.
* Wpis powstał we współpracy z Rolnik
Podobają mi się te kleksy z wiśni - dodają uroku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńale wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńBardzo lubię serniki :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńwygląda genialnie, uwielbiam serniki, zazdroszczę, ja nie mam drygu do pieczenia
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPiekny sernik! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńWspaniały i bardzo smakowity torcik :) Z przyjemnością wprosiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńWygląda naprawdę imponująco!
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło :)
UsuńWo! genialny!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńBardzo fajnie wygląda ten spód gryczany, no i nadzienie też prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny - polecam :)
UsuńJakiej średnicy jest blaszka?
OdpowiedzUsuńOkoło 24 cm
UsuńWygląda obłędnie, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudownie wygląda :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda zjawiskowo <3 Też kochamy serniki a taki na gryczanym spodzie to już w ogóle nasz gust :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w Wasz gust ;)
UsuńDziękuje bardzo za przepis, uwielbiam wiśnie, a w serniku to już naprawdę jest coś pysznego. Mam nadzieję, że mi nie popęka bo mam do tego zdolności ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba :)
UsuńA jak się włoży na dno piekarnika naczynie z wodą to sernik nie powinien popękać :)