MUFFINKI KAKAOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ (na maślance)
Dziś u mnie najprostsze muffinki bez szczególnych dodatków i dekoracji, takie na szybko do codziennej kawki ☕...kakaowe na maślance, nadziewane białą czekoladą. Jestem pewna, że nikt im się nie oprze!
Składniki:
(porcja na ok. 12 muffinek)
Wykonanie:
W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami maślankę i olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy sobie 12 papilotek. Do każdej z nich dodajemy po łyżce ciasta, następnie na ciasto kładziemy kosteczkę białej czekolady i ponownie przekrywany ciastem. Na końcu na wierzch każdej muffinki wkładamy po kosteczce czekolady mleczno-białej (jak nie mamy może być też biała czekolada). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15-20 min. Studzimy.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 12 kostek białej czekolady
- 12 kostek czekolady mleczno-białej
W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami maślankę i olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy sobie 12 papilotek. Do każdej z nich dodajemy po łyżce ciasta, następnie na ciasto kładziemy kosteczkę białej czekolady i ponownie przekrywany ciastem. Na końcu na wierzch każdej muffinki wkładamy po kosteczce czekolady mleczno-białej (jak nie mamy może być też biała czekolada). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15-20 min. Studzimy.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Bardzo lubię muffinki, a Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
Usuńsmakowite, idealne do kawy
OdpowiedzUsuńOj tak, do kawki idealne :)
UsuńMniam. Cudowne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚlinka leci! Obłędne :) Uwielbiam muffinki.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPyszne do kawki :)
OdpowiedzUsuńIdealne ;)
UsuńCzęstuję się jedną :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;)
UsuńNajprostsze muffinki a jak pysznie muszą smakować :D
OdpowiedzUsuńOj tak, są pyszne :)
UsuńJakiej czekolady Pani użyła? Moje wyszły nieco bardziej blade, w środku zrobiła się dziura a czekolada jakby się "skurczyła" a ta na wierzchu się skarmelizowała i przypiekła
OdpowiedzUsuńZawsze trzeba używać czekolady dobrej jakości- ja zarówno do środka, jak i na wierzch dałam czekoladę Schogetten, nie należy ona do najtańszych, ale sprawdza się w wypiekach.
UsuńPo całkowitym wystygnieciu muffinki, czekolada nie będzie płynna, ale nie powinna się też rozkurszac. I starać się nie piec blisko górnej grzałki.