MUFFINKI KAKAOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ (na maślance)

Muffinki to babeczki idealne na każdą okazję. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, nie trzeba nawet posiadać miksera 😉 Nie mogą się nie udać. Przygotowując muffinki można uwolnić swoją wyobraźnię, stosując różne dodatki i upiec taki smak na jaki mamy ochotę. Także dekorując je mamy duże pole do popisu 😉
Dziś u mnie najprostsze muffinki bez szczególnych dodatków i dekoracji, takie na szybko do codziennej kawki ☕...kakaowe na maślance, nadziewane białą czekoladą. Jestem pewna, że nikt im się nie oprze!


Składniki:
(porcja na ok. 12 muffinek)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 12 kostek białej czekolady
  • 12 kostek czekolady mleczno-białej

Wykonanie:

W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami maślankę i olej, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy sobie 12 papilotek. Do każdej z nich dodajemy po łyżce ciasta, następnie na ciasto kładziemy kosteczkę białej czekolady i ponownie przekrywany ciastem. Na końcu na wierzch każdej muffinki wkładamy po kosteczce czekolady mleczno-białej (jak nie mamy może być też biała czekolada). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15-20 min. Studzimy.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Bardzo lubię muffinki, a Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci! Obłędne :) Uwielbiam muffinki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najprostsze muffinki a jak pysznie muszą smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej czekolady Pani użyła? Moje wyszły nieco bardziej blade, w środku zrobiła się dziura a czekolada jakby się "skurczyła" a ta na wierzchu się skarmelizowała i przypiekła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze trzeba używać czekolady dobrej jakości- ja zarówno do środka, jak i na wierzch dałam czekoladę Schogetten, nie należy ona do najtańszych, ale sprawdza się w wypiekach.
      Po całkowitym wystygnieciu muffinki, czekolada nie będzie płynna, ale nie powinna się też rozkurszac. I starać się nie piec blisko górnej grzałki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny