Medaliony indycze w kokosie

Gdy znudziła Wam się już zwykła panierka z bułki tartej polecam wiórki kokosowe - danie od razu nabiera nowego, ciekawego smaku 😉
Tak a propos panierki z wiórek kokosowych to kojarzy mi się ona ze studiami- wtedy to, mieszkając w akademiku, gdzie kuchnia była na korytarzu, więc gotowanie nie należało do najprostszych czynności, wymyśliłam sobie, że zrobię filety z kurczaka właśnie w wiórkach kokosowych. Wywołałam tym zachwyt wśród moich współlokatorek, dlatego pewnie sytuacja ta utkwiła w mojej pamięci... 
Dziś zamiast fileta z kurczaka będę panierowała medaliony z indyka. Panierka z wiórek kokosowych jest na tyle uniwersalna, że pasuje do kotlecików zarówno z drobiu, jak i ze schabu. Choć moim zdaniem lepiej komponuje się z drobiem, może dlatego, że nie jestem fanką schabu i ogólnie wieprzowiny 😉 
I tak w łatwy sposób możemy odczarować codzienne, nudne kotlety!


 Składniki:
  • 300-400 g medalionów z indyka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Medaliony z indyka, myjemy i osuszamy. W jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugi talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Medaliony przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą i panierujemy - najpierw w jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, ponownie maczamy w jajku i na końcu drugi raz obtaczamy w kokosie. Powtarzamy tę czynność z każdym kawałkiem mięsa. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z ziemniakami tłuczonymi, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.



  



Komentarze

  1. Pyszne:) Ja robię podobne kotlety ale z piersi kurczaka. Uwielbiam je, zwłaszcza zapach kokosa, który unosi się podczas smażenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania bardzo lubię :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne i jakie rumiane. Pewnie pyszne w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na panierkę.
    Muszę wypróbować z kurczakiem...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł, muszą dobrze smakować

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokos jak dla mnie zdecydowanie lepszy do drobiu :) Ze schabem chyba jednak nie...jak dla mnie oczywiście

    OdpowiedzUsuń
  7. Wykorzystywałam już różne panierki, ale wiórków nie, takie mięsko musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze przygotowuję filety z kury, od indyka jakoś mnie odstrasza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A niepotrzebnie- indyk nawet jest zdrowszy od kurczaka :)

      Usuń
  9. Ciekawe czy pasowałaby do jakichś wege kotletów, trzeba wypróbować :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie, do tej pory robiłam kotleciki tylko w płatkach migdałowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W płatkach migdałowych też są pyszne :) Koniecznie wypróbuj!

      Usuń
  11. Fajny pomysł na panierkę, robiłam kiedyś sznycle z indyka w sezamie albo w płatkach kukurydzianych, muszę spróbować z kokosem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny