LEKSYKON SMAKÓW - RECENZJA
"Leksykon smaków" Niki Segnit to książka wyjątkowa, zwana biblią każdego smakosza. Została ona przetłumaczona na kilkanaście języków, a premiera w Polsce miała miejsce 11 października 2017 roku. Jak pisze we wstępie autorka, potrzebowała wiarygodnego elementarza, który pomógłby jej zrozumieć, w jaki sposób i dlaczego dwa smaki pasują do siebie, co mają wspólnego i czym się różnią, ale taka książka nie istniała...więc postanowiła sama napisać "Leksykon smaków".
Z książki tej możemy się dowiedzieć jak łączyć ze sobą smaki - jest to prawdziwa skarbnica wiedzy i przewodnik łączenia smaków dla wszystkich, którzy uwielbiają gotować oraz eksperymentować w kuchni!
O autorce:
Niki Segnit to dziennikarka z przeszło dwudziestoletnim doświadczeniem w branży FMCG, gdzie specjalizowała się w wymyślaniu nowych smaków i typów żywności w wielkich korporacjach; felietonistka The Times. Mieszka w Londynie.
Kilka słów o książce:
Niki Segnit w swojej książce opisuje tradycyjne i znane połączenia smaków, jak: ogórek z koperkiem, wątróbka z jabłkiem czy wiśnie z czekoladą, a także te mniej oczywiste, ale znane i lubiane, jak: czekolada z chili czy ser pleśniowy z gruszką.
Omawia również połączenia zadziwiająca, a czasami nawet ryzykowne, które mnie osobiście zniechęcają, jak: czekolada i kaszanka czy bekon i czekolada.
W książce znajduje się 99 produktów ( od ciemnej czekolady zaczynając, poprzez różne mięsa, sery, warzywa, owoce morza, zioła, owoce, a na wanilii i białej czekoladzie kończąc), które autorka podzieliła na 16 kategorii wg tożsamości smaku. Ponadto każda kategoria jest w pewien sposób powiązana z poprzednią, tworząc w ten sposób koło smaków.
I tak, poruszając się wokół koła, od smaku do smaku i od kategorii do kategorii, możemy prześledzić szczegółowo powiązania rozmaitych składników, zaczynając na cytrynie i kończąc na serach pleśniowych.
Autorka łącząc poszczególne składniki w pary stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacji (niemal 5 tysięcy – w książce opisanych jest blisko 1000).
Oto kategorie i należące do nich składniki, które charakteryzują się podobnymi cechami - niektóre dla mnie zadziwiające i nietypowe:
Dane szczegółowe:
Autor: Niki Segnit
Ilość stron: 400
Format: 165 x 240 mm
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Buchmann
Z książki tej możemy się dowiedzieć jak łączyć ze sobą smaki - jest to prawdziwa skarbnica wiedzy i przewodnik łączenia smaków dla wszystkich, którzy uwielbiają gotować oraz eksperymentować w kuchni!
O autorce:
Niki Segnit to dziennikarka z przeszło dwudziestoletnim doświadczeniem w branży FMCG, gdzie specjalizowała się w wymyślaniu nowych smaków i typów żywności w wielkich korporacjach; felietonistka The Times. Mieszka w Londynie.
Kilka słów o książce:
Niki Segnit w swojej książce opisuje tradycyjne i znane połączenia smaków, jak: ogórek z koperkiem, wątróbka z jabłkiem czy wiśnie z czekoladą, a także te mniej oczywiste, ale znane i lubiane, jak: czekolada z chili czy ser pleśniowy z gruszką.
Omawia również połączenia zadziwiająca, a czasami nawet ryzykowne, które mnie osobiście zniechęcają, jak: czekolada i kaszanka czy bekon i czekolada.
W książce znajduje się 99 produktów ( od ciemnej czekolady zaczynając, poprzez różne mięsa, sery, warzywa, owoce morza, zioła, owoce, a na wanilii i białej czekoladzie kończąc), które autorka podzieliła na 16 kategorii wg tożsamości smaku. Ponadto każda kategoria jest w pewien sposób powiązana z poprzednią, tworząc w ten sposób koło smaków.
I tak, poruszając się wokół koła, od smaku do smaku i od kategorii do kategorii, możemy prześledzić szczegółowo powiązania rozmaitych składników, zaczynając na cytrynie i kończąc na serach pleśniowych.
Autorka łącząc poszczególne składniki w pary stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacji (niemal 5 tysięcy – w książce opisanych jest blisko 1000).
Oto kategorie i należące do nich składniki, które charakteryzują się podobnymi cechami - niektóre dla mnie zadziwiające i nietypowe:
- Pieczone: czekolada, kawa, orzeszki ziemne
- Mięsne: jagnięcina, kaszanka, kurczak, wątroba, wieprzowina, wołowina
- Serowe: sery kozie, sery maziowe, sery pleśniowe, sery twarde, sery miękkie
- Ziemiste: grzyby, bakłażany, kmin rzymski, buraki, ziemniaki, seler
- Musztardowe: rukiew wodna, kapary, chrzan
- Siarkowe: cebula, czosnek, trufle, kapusta, brukiew, kalafior, brokuły, karczochy, szparagi, jajka
- Morskie: owoce morza, ryby białe, ostrygi, kawior, ryby oleiste
- Słone: anchois, ryby wędzone, bekon, prosciutto, oliwki
- Zielone i trawiaste: szafran, anyż, ogórki, koperek, pietruszka, kolendra (liście), awokado, groszek, papryka, chili
- Pikantne: bazylia, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, pasternak
- Leśne: marchew, dynia, kasztany, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały
- Orzeźwiająco owocowe: wiśnie, arbuz, winogrona, rabarbar, pomidory, truskawki, ananas, jabłka, gruszki
- Kremowo owocowe: banany, melony, morele, brzoskwinie, kokos, mango
- Cytrusowe: pomarańcze, grejpfruty, limonki, cytryny, imbir, kardamon
- Cierniste i krzewinkowe: rozmaryn, szałwia, jałowiec, tymianek, mięta, czarne porzeczki, jeżyny
- Kwieciście owocowe: maliny, figi, róża, czarne jagody, kolendra (nasiona), wanilia, biała czekolada
Podsumowanie:
"Leksykon smaków" nie jest to typowa, kolorowa książka kulinarna. Nie znajdziemy tam obszernych przepisów kulinarnych i zdjęć gotowych dań. Jest to na pewno rewolucyjna książka, która intryguje, zadziwia, a czasami nawet oburza.
Obok połączeń smakowych, w książce możemy znaleźć proste przepisy w formie skrótowej, a także trochę ciekawostek kulinarnych pochodzących z nauki, historii, kultury, wiedzy szefów kuchni oraz osobistych upodobań autorki. Niejednokrotnie opis autorki jest zabawny i żartobliwy.
Z pewnością odpowie na pytanie, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt, a niektóre zestawienia smakują wręcz obrzydliwie czy podpowie, jak w niebanalny sposób wykorzystać dany składnik.
Książka polecana jest przede wszystkim osobom, które uwielbiają gotować, poszukiwać nowych smaków oraz eksperymentować w kuchni!
Autor: Niki Segnit
Ilość stron: 400
Format: 165 x 240 mm
Oprawa: twarda
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Buchmann
Coraz częściej słyszę o tej książce ;)
OdpowiedzUsuńBo to nowość ;)
UsuńBardzo interesująca książka :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, polecam :)
Usuńfajna książka, mój chłopak fantastycznie łączy smaki, ma prawdziwe wyczucie :)
OdpowiedzUsuńTo trzeba się z tym urodzić ;)
UsuńSame ciekawostki, warto ja mieć
OdpowiedzUsuńOj warto, warto :D
UsuńWidziałam już jakiś czas temu tę książkę i od razu wpisałam ją na listę życzeń świątecznych. Poza zawartością wyróżnia się też prostotą, może dzięki temu będzie łatwiej skupić się na treści, a nie na kolorowych zdjęciach :).
OdpowiedzUsuńBardzo dobry wybór. Polecam - lekko się ją czyta :)
UsuńInteresująca książka :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń