CZEKOŚLIWKA
Czekośliwka zwana nutellą śliwkową to pyszny krem tylko z 3 składników, bez dodawania cukru. Słodki smak zyskuje dzięki dodatkowi czekolady. Połączenie śliwki z czekoladą mleczną oraz gorzką komponuje się znakomicie - czuć zarówno smak kwaśny, słodki oraz lekką goryczkę. Powidła te nie są za słodkie, a wręcz - wytrawne. Ich smak możemy dopasować do naszych upodobań - jeżeli wolimy bardziej słodkie dodajemy więcej czekolady mlecznej, a mniej gorzkiej i na odwrót...jeśli wolimy bardziej wytrawne - mniej czekolady mlecznej, a więcej gorzkiej.
Smakują fantastycznie i można wyjadać je prosto ze słoiczka 😉 Jest to zdrowsza wersja kremu czekoladowego, tylko pamiętajmy, aby dodawać czekoladę dobrej jakości. Idealnie pasują jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy pieczywa.
Składniki:
Smakują fantastycznie i można wyjadać je prosto ze słoiczka 😉 Jest to zdrowsza wersja kremu czekoladowego, tylko pamiętajmy, aby dodawać czekoladę dobrej jakości. Idealnie pasują jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy pieczywa.
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 50 g czekolady gorzkiej 70%
- 50 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godz., aż śliwki rozmiękną. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki mus.
Ponownie stawiamy na mały ogień i dodajemy połamaną czekoladę gorzką oraz mleczną. Mieszamy cały czas, aż czekolada się rozpuści. Następnie gotujemy do momentu, aż powidła zgęstnieją, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły.
Słoiki dokładnie myjemy, osuszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 20 min. Do gorących słoików nakładamy gorącą czekośliwkę i mocno zakręcamy. Napełnione słoiki wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy temp. 120 stopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury odliczamy 15-20 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku, a następnie jeszcze ciepłe słoiki ustawiamy do góry dnem, do momentu aż staną się zimne. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Gdybym robiła to tylko z gorzką czekoladą xD
OdpowiedzUsuńRok temu robiłam powidła śliwkwoe bez cukru - pysznosci. Czeko śliwka na pewno też jest pyszna ;)
Też jestem wielbicielką gorzkiej czekolady i gdybym robiła tylko dla siebie to też wybrałabym taką opcję :)
UsuńPychota :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu :)
UsuńOj, czekośliwka jest pyszna!
OdpowiedzUsuńPrawdziwie jesienny smak...
:)
Też mi się kojarzy z jesienią ;)
UsuńJak dla mnie połączenie śliwek i czekolady jest doskonałe:)Muszę spróbować przepisu:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie bo czekośliwka jest rewelacyjna :)
UsuńUwielbiam i co roku robię kilka słoiczków :-)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńZrobiłam kiedyś, bardzo mi smakowała:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńod dwóch lat muszę mieć zapas czekośliwki w domu :)
OdpowiedzUsuńJa też robię od kilku lat i próbuję różne wersje ;)
UsuńUwielbiam ją :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
Usuń