CIASTO ODRYWANE Z KAKAO
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Po tym czasie,rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości 40 x 40 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy kakao oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 4 paski o grubości 10 cm, a każdy pasek tniemy na 5 prostokątów o wymiarach 8 x 10 cm. Prostokąty układamy jeden na drugim, a następnie przenosimy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.
Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy ją na wierzchu wystudzonego ciasta.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru do ciasta
- ok. 60 g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 70 g masła
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Po tym czasie,rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości 40 x 40 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy kakao oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 4 paski o grubości 10 cm, a każdy pasek tniemy na 5 prostokątów o wymiarach 8 x 10 cm. Prostokąty układamy jeden na drugim, a następnie przenosimy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.
Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy ją na wierzchu wystudzonego ciasta.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Uwielbiam drożdżowe wypieki. Pycha :)
OdpowiedzUsuńOj ja też uwielbiam wszelkie drożdżówki :)
UsuńMmm ale kuszące! Nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam zatem spróbować :)
Usuńwygląda smacznie, nigdy takiego nie jadłam .
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, a nie będziesz mogła oderwać się od niej ;)
UsuńAle cudo, i jeszcze ta smakowita polewa na wierzchu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńzapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńNiezwykle kuszące ciasto :D Aż człowiek nie potrafi oderwać się od niego xD
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńNie umiem robić drożdzowego ciasta, czy dam radę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak - nie jest to trudne ciasto :) Powodzenia!
UsuńWszystko ok, ale jak układać te prostokąty?
OdpowiedzUsuńProstokąty układamy jeden na drugi (pionowo) czyli robimy taką wieżę z tych prostokątów. Następnie łapiemy dolny i górny prostokąt i umieszczamy poziomo w blaszce - keksówce
Usuńale ładnie się upiekło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFaktycznie, znika błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńMoja propozycja podczas przygotowywania: Ustawić foremkę pochyloną i układać plastry warstwami - wtedy stos nie "rozjeżdża" się.
Dodał bym moje zdjęcie ciasta, ale nie widzę takiej opcji.
Super patent :)
UsuńZdjęcie można przesłać mailem lub na Facebooka ;)
dziś się za nie biorę, zobaczymy jak wyjdzie <3
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńCudowne ciasto, jutro robie.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPrzygarnelam przepis. W domu bardzo lubią drożdżowe ciasto. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTrochę nie rozumiem tego składania ciasta grubość prostokąta 10 cm jakoś nie wiem coś mi nie pasuje a chciała bym spróbować szkoda że brak zdjęcia z tym składanie ciasta
OdpowiedzUsuńPrzepis jest stary i faktycznie muszę go poprawić...
UsuńJak składać można zobaczyć w tym przepisie:
https://www.kuchniamagdaleny.pl/2020/02/odrywany-chlebek-marchewkow.html
Dziękuję za odpowiedź sproboje zrobić i dam znać jak wyszło pozdrawiam
OdpowiedzUsuń