Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zrobiło się zimno i zachciało mi się ciepłej, treściwej zupy. Gdzieś, kiedyś w internecie przeleciała mi przed oczami zupa z mięsem mielonym. Już dokładnie nie pamiętam jaka ona była, więc postanowiłam zrobić swoją - tak jak robię sos meksykański tylko dodać więcej wody, no i z moim ulubionym mięsem drobiowym. Aby była gęstsza postanowiłam zabielić ją odrobiną śmietany z mąką. Wyszła wspaniała...lekko ostra dzięki papryczce chili oraz słodka dzięki kukurydzy i naprawdę syta - podana z pieczywem może pełnić funkcję dwóch dań na raz. Zajadaliśmy się nią przez 2 dni 😉 Z pewnością jeszcze nie raz ją powtórzę!
Składniki:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego ( u mnie: z indyka)
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 4-5 pomidorów
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 1 łyżka ketchupu
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Papryczkę chili myjemy, usuwamy nasiona i bardzo drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, papryczkę chili oraz paprykę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy z nich skórkę i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i wszystko gotujemy około 10 min, aż pomidory trochę się rozgotują. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą w ilości około 1-1,5 litra. Zagotowujemy i dodajemy odsączoną czerwoną fasolę oraz kukurydzę. Przyprawiamy pastą paprykową, ketchupem (łagodnym lub pikantnym - w zależności jaką ostrość lubimy) oraz papryką słodką mieloną, szczyptą papryki ostrej, solą i pieprzem.
Do kubka wlewamy śmietanę, hartujemy ją odrobiną gorącej wody (ok. 2-3 łyżki) i dokładnie rozprowadzamy w niej mąkę pszenną, aby nie było grudek. Na końcu powoli przez sitko wlewamy śmietanę do zupy, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze 2-3 min.
P.S. Garnek Nyko 1,5 l Simax dostępny jest w sklepie TarkaiMiarka.pl:
https://www.tarkaimiarka.pl/garnki/3837-garnek-nyko-15-l.html?search_query=garnek&results=125
Sycąca zupka, którą można zrobić również w nieco innej wersji, dla tych co nie jedzą mięsa ;)
OdpowiedzUsuńJasne :)
UsuńBardzo apetyczna zupka :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Częstuj się :)
Usuńuwielbiam w zimne dni:)
OdpowiedzUsuńJa też - muszę ją wpisać na stałe do mojego menu :)
UsuńTeraz takie ciepłe dania będą na wagę złota :D
OdpowiedzUsuńOj tak, jest idealna ;)
UsuńPyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo, bardzo, bardzo lubię :) Wygląda super!
OdpowiedzUsuń