Zupa dyniowa - najlepsza!
Krem z dyni należy do tych zup, które nie gotuję zbyt często. W sumie jest to zupa sezonowa, którą gotuję 1-2 razy w roku jesienią, gdy jest właśnie sezon na dynię.
Pierwsze moje zupy dyniowe typu krem, kilka lat temu, w ogóle mi nie smakowały. Bardzo długo szukałam idealnego smaku...bo w internecie jest mnóstwo przepisów na zupę dyniową, ale żaden nie przypadł mi do gustu. W każdym czegoś mi brakowało, a że należę do osób upartych i zawsze staram się dojść do perfekcji, to tak kombinowałam, aż w końcu uzyskałam smak, który mnie zachwycił! W sumie to nie tylko mnie 😉
W kremie z dyni najważniejsze są przyprawy i dodatki bo bez nich zupa jest bardzo mdła w smaku. Dlatego u mnie w zupie znajdziecie pełno różnych przypraw jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe.
Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam!
Składniki:
Pierwsze moje zupy dyniowe typu krem, kilka lat temu, w ogóle mi nie smakowały. Bardzo długo szukałam idealnego smaku...bo w internecie jest mnóstwo przepisów na zupę dyniową, ale żaden nie przypadł mi do gustu. W każdym czegoś mi brakowało, a że należę do osób upartych i zawsze staram się dojść do perfekcji, to tak kombinowałam, aż w końcu uzyskałam smak, który mnie zachwycił! W sumie to nie tylko mnie 😉
W kremie z dyni najważniejsze są przyprawy i dodatki bo bez nich zupa jest bardzo mdła w smaku. Dlatego u mnie w zupie znajdziecie pełno różnych przypraw jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe.
Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam!
- 1 kg dyni
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta papryki ostrej mielonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- groszek ptysiowy
Wykonanie:
Przygotowujemy składniki:
Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy - cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz dynię i podsmażamy około 5-7 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy sosem sojowy, kurkumą, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy.
Na końcu przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Bardzo lubię zupę z dyni. Pycha!
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się :)
Usuńuwielbiam pestki z dyni, to wszystko, zupki niee.
OdpowiedzUsuńA szkoda bo ta jest pyszna ;)
UsuńUwielbiam dyniową z mlekiem kokosowym :) Ta słoneczna zupa zawsze kojarzy mi się z jesienią.
OdpowiedzUsuńTo tak ja mi ;)
UsuńKOCHAM dynię! A więc zupka musi być zrobiona :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobną i potwierdzam, że lepszej nie ma. Dynia i mleczko kokosowe to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest najlepsza :)
UsuńMoja ulubiona zupa. W sezonie robię ją bardzo często 😃
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńA my kochamy zupy dyniowe i na słodko i wytrawnie, z kluskami czy bez :D Nie ma znaczenia, bo każdą zjemy z ochotą :D
OdpowiedzUsuńTo Was tylko karmić :D
Usuń