ZAPIEKANKA KOPYTKOWA Z SOSEM CZOSNKOWO-SEROWYM

Zapiekanka banalnie prosta w wykonaniu, a bardzo smaczna i do tego sycąca. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie kopytek z dnia wcześniejszego, które już nam się przejadły w wersji solo 😉 W tym daniu zyskają całkiem inny smak. Gdy nie mamy kopytek i nie chce nam się specjalnie ich robić, zawsze można w sklepie kupić opakowanie gotowych...
Pomysł na zapiekankę urodził się w mojej głowie z potrzeby chwili... narobiłam się kopytek jak głupia, jedliśmy je przez 2 dni, a trzeciego nikt nie chciał na nie patrzeć, a mi szkoda było, żeby się zmarnowały. Postanowiłam przemycić je właśnie w zapiekance 😉 Dodałam do nich fileta z kurczaka, wszystko zalałam sosem czosnkowo-serowym i zapiekłam w piekarniku. I tak niechciane kopytka stały się niebanalnym daniem!
P.S. Aby ułatwić sobie pracę, do przygotowania sosu czosnkowo-serowego użyłam Uniwersalnego Sosu Łowicz Jasnego.
#lowicz

Składniki:
  • 500 g kopytek
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 sos Uniwersalny Łowicz Jasny
  • 250 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
Wykonanie:

Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i smażymy do momentu, aż nie będzie surowy. Po usmażeniu, odsączamy z tłuszczu.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Na wrzącą wodę wrzucamy kopytka i od momentu wypłynięcia gotujemy przez 2 min., następnie odcedzamy.
Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
W rondelku zagotowujemy sos Uniwersalny Łowicz Jasny. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ok. 150 g startego sera żółtego. Mieszamy cały czas, do momentu aż ser się rozpuści. Przyprawiamy pieprzem do smaku. Zdejmujemy sos z ognia, lekko studzimy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy ugotowane kopytka, następnie na kopytka usmażonego kurczaka i wszystko zalewamy sosem czosnkowo-serowym. Wierzch posypujemy pozostałą ilością żółtego sera. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. Podajemy na gorąco.




















Przepis bierze udział w konkursie:

Komentarze

  1. Pięknie wyglądają na talerzu:) No i tym sposobem nic się nie zmarnuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Strasznie nie lubię marnować jedzenia ;)

      Usuń
  2. Fajny pomysł i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kopytka z sosem to bardzo zgrany duet. Fajnie to sobie wykombinowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne danie:) Nigdy nie jadłam zapiekanki z kopytkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja! zostają nam czasami kopytka z obiadu, świetny pomysł na ich wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Extra pomysł :D Choć my zawsze nadmiar kopytek po prostu mrozimy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja jakoś szczególnie nie przepadam za mrożonym jedzeniem, chyba że w ostateczności :D

      Usuń
  7. Moje ulubione składniki są w Twojej zapiekance.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na kopytka w całkiem nowej wersji :) życzę szczęścia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale rewelacyjne przepis na kopytka :D Ja się już prawie w 100% zmobilizowałam, żeby jutro zrobić kopytka, zobaczymy jak będzie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny