MINI BATONIKI SEROWE Z KOKOSEM
Batoniki z białego sera z dodatkiem kokosu, oblane gorzką czekoladą - dzieci małe i duże z pewnością je pokochają. Są kremowe i delikatne w smaku, rozpływają się w ustach. Batoniki powstały na wzór tych sklepowych, ale w odróżnieniu od nich ich skład jest bardzo prosty i na pewno lepszy jakościowo. Moje batoniki składają się zaledwie z kilku składników i są mniej słodkie. A w smaku...rewelacja!
Wykonanie:
Do miski wrzucamy rozdrobniony ser biały, dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier puder oraz mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wszystkie czynności możemy wykonać także w rozdrabniaczu.
Keksówkę o wymiarach około 24 cm x 15 cm wykładamy folią spożywczą i przenosimy do niej przygotowaną masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie, wyciągamy z keksówki za pomocą wystających kawałków foli spożywczej i tniemy na 8-10 kawałków.
Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Kawałki pokrojonej masy serowej maczamy pojedynczo w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki do momentu, aż czekolada zrobi się twarda. Przechowujemy w lodówce.
Składniki:
- 200-250 g sera białego półtłustego
- ok. 70 g miękkiego masła + 1 łyżka do polewy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 100 g czekolady
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
Do miski wrzucamy rozdrobniony ser biały, dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier puder oraz mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wszystkie czynności możemy wykonać także w rozdrabniaczu.
Keksówkę o wymiarach około 24 cm x 15 cm wykładamy folią spożywczą i przenosimy do niej przygotowaną masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie, wyciągamy z keksówki za pomocą wystających kawałków foli spożywczej i tniemy na 8-10 kawałków.
Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Kawałki pokrojonej masy serowej maczamy pojedynczo w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki do momentu, aż czekolada zrobi się twarda. Przechowujemy w lodówce.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Batoniki ale Turo Rudi :)
OdpowiedzUsuńCoś w tym stylu ;)
UsuńŚwietny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwow, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńFantastyczne, na pewno takie sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę smakują znakomicie :) Koniecznie spróbuj :)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze lepiej smakują ;)
Usuńwyglądają smacznie, bardzo lubię twaróg.
OdpowiedzUsuńTo polecam spróbować, jestem pewna, że przypadną Ci do gustu :)
UsuńJuż mam ślinotok! Takie batoniki to coś co uwielbiam :) Takie musze zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJa początkowo je kupowałam, a teraz już sama w domu robię i przynajmniej wiem co jem :D
świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpychota!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńpomysł bardzo mi się podoba! zapisuję sobie do wypróbowania
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńŚwietny pomysł na pyszny deser :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle smakowite batoniki :) Super przekąska :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietne, trzeba będzie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Polecam!
Usuń