MINI BATONIKI SEROWE Z KOKOSEM

Batoniki z białego sera z dodatkiem kokosu, oblane gorzką czekoladą - dzieci małe i duże z pewnością je pokochają. Są kremowe i delikatne w smaku, rozpływają się w ustach. Batoniki powstały na wzór tych sklepowych, ale w odróżnieniu od nich ich skład jest bardzo prosty i na pewno lepszy jakościowo. Moje batoniki składają się zaledwie z kilku składników i są mniej słodkie. A w smaku...rewelacja!


Składniki:
  • 200-250 g sera białego półtłustego
  • ok. 70 g miękkiego masła + 1 łyżka do polewy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 100 g czekolady
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:

Do miski wrzucamy rozdrobniony ser biały, dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier puder oraz mleko w proszku i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Wszystkie czynności możemy wykonać także w rozdrabniaczu.
Keksówkę o wymiarach około 24 cm x 15 cm wykładamy folią spożywczą i przenosimy do niej przygotowaną masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie, wyciągamy z keksówki za pomocą wystających kawałków foli spożywczej i tniemy na 8-10 kawałków.
Czekoladę razem z masłem topimy w kąpieli wodnej. Kawałki pokrojonej masy serowej maczamy pojedynczo w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki do momentu, aż czekolada zrobi się twarda. Przechowujemy w lodówce.






P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Fantastyczne, na pewno takie sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smacznie, bardzo lubię twaróg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam spróbować, jestem pewna, że przypadną Ci do gustu :)

      Usuń
  3. Już mam ślinotok! Takie batoniki to coś co uwielbiam :) Takie musze zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam!
      Ja początkowo je kupowałam, a teraz już sama w domu robię i przynajmniej wiem co jem :D

      Usuń
  4. pomysł bardzo mi się podoba! zapisuję sobie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowite batoniki :) Super przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, trzeba będzie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny