MASŁO Z AWOKADO
Masło z awokado...to najzdrowsze masło jakie znam, a do tego szybkie i proste w wykonaniu. Idealne również dla wegan. Podane z domowym chlebkiem z ziaren nie tylko smakuje znakomicie, ale ma również właściwości odżywcze i lecznicze.
Awokado należy do najzdrowszych owoców - jest to prawdziwa bomba witaminowa i posiada liczne właściwości prozdrowotne. Zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone: alfa-linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6) i oleinowy (omega-9) oraz charakteryzuje się idealną proporcją kwasów omega-6 do omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego zawiera sporo potasu oraz witaminy: E, A i C, a także z grupy B, w tym także kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym w życiu płodowym. Dzięki temu awokado obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na układ nerwowy, posiada działanie oraz przeciwnowotworowe, a także ma korzystny wpływ na wzrok, gdyż zawiera luteinę. Wskazane jest również dla osób odchudzających się. Dlatego zachęcam do jedzenia awokado 😉
Składniki:
Awokado należy do najzdrowszych owoców - jest to prawdziwa bomba witaminowa i posiada liczne właściwości prozdrowotne. Zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone: alfa-linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6) i oleinowy (omega-9) oraz charakteryzuje się idealną proporcją kwasów omega-6 do omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego zawiera sporo potasu oraz witaminy: E, A i C, a także z grupy B, w tym także kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym w życiu płodowym. Dzięki temu awokado obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na układ nerwowy, posiada działanie oraz przeciwnowotworowe, a także ma korzystny wpływ na wzrok, gdyż zawiera luteinę. Wskazane jest również dla osób odchudzających się. Dlatego zachęcam do jedzenia awokado 😉
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
Awokado obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rozdrabniacza. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i miksujemy na gładką masę.
Gdy awokado jest dojrzałe i miękkie to możemy również masło utrzeć za pomocą widelca.
Gotowe masło przekładamy do szklanego słoiczka. Najlepiej, gdy spożyjemy je tego samego dnia, a gdy chcemy przechowywać w lodówce, to do słoiczka władamy również pestkę z awokado, aby nie ściemniało. Przechowujemy maksymalnie 2 dni (w lodówce).
P.S. Miseczka drewniana oraz drewniany nożyk pochodzą ze sklepu TarkaiMiarka:
- Miska drewniana Basic śr. 10 cm Practic: https://www.tarkaimiarka.pl/miski/2307-miska-drewniana-sr-10-cm-5903456097592.html
- Nożyk do masła Practic: https://www.tarkaimiarka.pl/noze-kuchenne/2296-nozyk-do-masla-5903456094935.html
- Miska drewniana Basic śr. 10 cm Practic: https://www.tarkaimiarka.pl/miski/2307-miska-drewniana-sr-10-cm-5903456097592.html
- Nożyk do masła Practic: https://www.tarkaimiarka.pl/noze-kuchenne/2296-nozyk-do-masla-5903456094935.html
Masełko z awokado jest pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWprost uwielbiamy choć przyznamy się, że częściej jemy je na słodko z miksowanym bananem i kakao/szpinakiem :D
OdpowiedzUsuńA ja na słodko jeszcze nie próbowałam :)
UsuńW sam raz dla mnie, uwielbiam awokado :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńod niedawna pokochałam avokado! to cos dla mnie:)
OdpowiedzUsuńSuper! Polecam :)
Usuńwspaniałe masło. i ten kolor! <3 aż chce się jeść!
OdpowiedzUsuńKolorek jest wspaniały ;)
Usuńczęsto tak robię;)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńJestem na etapie przekonywania się do awokado, na pewno będzie się u mnie częściej pojawiać :-)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować - zawsze można dodać 1/2 ząbku czosnku
UsuńUwielbiam <3 Pysznie i zdrowo, a te kanapeczki prezentują się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńŚwietny pomysł, akurat mam w domu awokado - będzie na kolację :)
OdpowiedzUsuń