FASOLOWE BROWNIE Z KOKOSEM
Kolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam...
Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został trochę przeze mnie przekształcony-to taka moja wersja 😉
Jak to brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc nie zrażajcie się tą nazwą i śmiało róbcie! Polecam!
Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Fasolę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku wodą. Następnie daktyle razem z fasolą blendujemy na gładkie puree. Dodajemy pokrojonego banana i dalej miksujemy. Gdy masa jest już idealnie gładka dodajemy po jednym jajku, kakao oraz sodę, nie przerywając miksowania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy porcjami do masy, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 2 łyżki gorącej wody, wtedy polewa jest mniej gęsta. Gotową polewę wylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Rada:
1) Ciasto można wykonać w różnych wariantach. Zamiast wiórek kokosowych można dodać żurawinę suszoną, rodzynki lub orzechy, a także ryż preparowany lub płatki owsiane. Co kto lubi 😉
2) Całe ciasto wykonałam za pomocą blendera, nie ma potrzeby dodatkowo używania miksera.
Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został trochę przeze mnie przekształcony-to taka moja wersja 😉
Jak to brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc nie zrażajcie się tą nazwą i śmiało róbcie! Polecam!
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 100 g daktyli suszonych
- 1 banan
- 2 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao
- 4-5 łyżek wiórek kokosowych
- 100 g gorzkiej czekolady
- wiórka kokosowe
Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Fasolę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku wodą. Następnie daktyle razem z fasolą blendujemy na gładkie puree. Dodajemy pokrojonego banana i dalej miksujemy. Gdy masa jest już idealnie gładka dodajemy po jednym jajku, kakao oraz sodę, nie przerywając miksowania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy porcjami do masy, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 2 łyżki gorącej wody, wtedy polewa jest mniej gęsta. Gotową polewę wylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Rada:
1) Ciasto można wykonać w różnych wariantach. Zamiast wiórek kokosowych można dodać żurawinę suszoną, rodzynki lub orzechy, a także ryż preparowany lub płatki owsiane. Co kto lubi 😉
2) Całe ciasto wykonałam za pomocą blendera, nie ma potrzeby dodatkowo używania miksera.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
a ja właśnie wrzuciłam post o herbacie w naturalnym aromatem kokosowym, jest genialna! :)
OdpowiedzUsuńByłam, czytałam i narobiłaś mi smaku :D
UsuńWypieki z kokosem z fasoli ciągle przede mną ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo lubię ciasta z fasoli :) To zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię to ciasto :)
Usuńpyszność :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobiłam kiedyś podobne brownie z fasoli jest rewelacyjne w smaku i konsystencji :)
OdpowiedzUsuńTak, jest rewelacyjne )
UsuńRobiłyśmy kiedyś naprawdę często :D Ale odkryłyśmy, że z białej fasoli wychodzi bardziej delikatne i smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńOoo muszę spróbować zrobić z białej fasoli :) Dziękuję za radę ;)
UsuńNa pewno się skuszę!
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńSuper, uwielbiam ciasta z fasoli - kolejny fajny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuńmoje ciasto numer jeden!! :D
OdpowiedzUsuń