FASOLOWE BROWNIE Z KOKOSEM

Kolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam...
Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został trochę przeze mnie przekształcony-to taka moja wersja 😉
Jak to brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc nie zrażajcie się tą nazwą i śmiało róbcie! Polecam!



Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 100 g daktyli suszonych
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4-5 łyżek wiórek kokosowych
Dekoracja:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • wiórka kokosowe

Wykonanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Fasolę z puszki odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku wodą. Następnie daktyle razem z fasolą blendujemy na gładkie puree. Dodajemy pokrojonego banana i dalej miksujemy. Gdy masa jest już idealnie gładka dodajemy po jednym jajku, kakao oraz sodę, nie przerywając miksowania. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy porcjami do masy, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 35-45 min. Studzimy.
Przygotowujemy polewę: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania czekolady możemy dodać 2 łyżki gorącej wody, wtedy polewa jest mniej gęsta. Gotową polewę wylewamy na wierzch ostygniętego ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Rada:

1) Ciasto można wykonać w różnych wariantach. Zamiast wiórek kokosowych można dodać żurawinę suszoną, rodzynki lub orzechy, a także ryż preparowany lub płatki owsiane. Co kto lubi 😉
2) Całe ciasto wykonałam za pomocą blendera, nie ma potrzeby dodatkowo używania miksera.




P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. a ja właśnie wrzuciłam post o herbacie w naturalnym aromatem kokosowym, jest genialna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypieki z kokosem z fasoli ciągle przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z fasoli :) To zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobne brownie z fasoli jest rewelacyjne w smaku i konsystencji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłyśmy kiedyś naprawdę często :D Ale odkryłyśmy, że z białej fasoli wychodzi bardziej delikatne i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo muszę spróbować zrobić z białej fasoli :) Dziękuję za radę ;)

      Usuń
  6. Super, uwielbiam ciasta z fasoli - kolejny fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny