DYNIOWY PUSZEK
Jesień. Sezon dyniowy w pełni, więc nie można obyć się bez ciasta z dynią. Tym razem jest to ciasto na zimno a'la sernik...tylko, że bez sera, a z mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką. Ciasto jest bardzo delikatne jak puszek i rozpływa się w ustach...
Wykonanie:
Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie blendujemy na gładkie puree. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka mielimy na miałko i łączymy z rozpuszczonym masłem. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.
Dyniowe puree dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki puree dyniowego z większej części, mieszamy i wszystko z powrotem przelewamy do większej części puree. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę kokosową (tylko stałą część mleczka kokosowego) i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli masę dyniowo-kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy odłożoną mniejszą część puree dyniowego. Mieszamy i studzimy. Na stężałą masę wylewamy zimną galaretkę, Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
Rada:
1) Ciasto nie jest zbyt słodkie- jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to należy zwiększyć ilość cukru.
2) Jeśli chcemy, aby nasze ciasto miało bardziej intensywny kolor należy użyć większej ilości dyni i dodać ją do masy. Możemy też część żelatyny zamienić na galaretkę pomarańczową.
Składniki:
- 1 kg dyni (waga ze skórą)
- 5 łyżek cukru
- 1 op. ciastek typu "Pieguski"z czekoladą
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 5-6 łyżeczek żelatyny
Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy małą ilość wody, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy zwykły cukier i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie blendujemy na gładkie puree. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka mielimy na miałko i łączymy z rozpuszczonym masłem. Powstałym "piaskiem" wylepiany dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Gotowy spód wkładamy do lodówki.
Dyniowe puree dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki puree dyniowego z większej części, mieszamy i wszystko z powrotem przelewamy do większej części puree. Mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo śmietankę kokosową (tylko stałą część mleczka kokosowego) i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy powoli masę dyniowo-kokosową i mieszamy delikatnie łyżką. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Do rozpuszczonej galaretki dodajemy odłożoną mniejszą część puree dyniowego. Mieszamy i studzimy. Na stężałą masę wylewamy zimną galaretkę, Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
Rada:
1) Ciasto nie jest zbyt słodkie- jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to należy zwiększyć ilość cukru.
2) Jeśli chcemy, aby nasze ciasto miało bardziej intensywny kolor należy użyć większej ilości dyni i dodać ją do masy. Możemy też część żelatyny zamienić na galaretkę pomarańczową.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
ale fajne :) lecę po dynię!
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńRewelacyjne ciasto, taki puszek na pewno by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńOj, na pewno -polecam :)
UsuńRzeczywiście jak taki puszek... chmurka ;)
OdpowiedzUsuńRozpływa się w ustach ;)
UsuńZjadłabym takie bez galarteki, choć całościowo prezentuje się super ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobiłyśmy już mnóstwo serniczków dyniowych ale nigdy nie na zimno :D Wspaniale wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam spróbować, a na pewno nie będziecie zawiedzione ;)
Usuńbardzo fajny przepis! moje dynie wyjątkowo obrodziły tego roku!
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić :)
UsuńPiękne ciacho, że nie można oczu oderwać. Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cieszę się :)
UsuńPrezentuje się rewelacyjnie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu :)
Usuńja za dynią nie przepadam ale serniczek wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńW serniczku dynia smakuje bardzo dobrze ;)
UsuńKOCHAM dynię, ale ciasta jeszcze z niej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo polecam :)
Usuńale pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepis zapisuję,jeszcze takiego ciasta nie jadłam.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Smacznego!
Usuńjutro wypróbuje bo szkoda mi tej dyni mąż dziś mi przyniósl do domu
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńno puszek cudny !
OdpowiedzUsuń