DYNIOWE CIASTECZKA Z MUSLI

Sezon na dynię trwa, więc trzeba z niego korzystać. Kolejny przepis z użyciem dyni to ciasteczka z dużą ilością musli. Mają wszystkie batoniki musli pod sobą! Są pyszne, zaspokajają głód i dają zastrzyk energii na cały dzień. A do tego nie wymagają dużo pracy. Większość batoników musli, które leżą na półkach sklepowych zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy oraz substancje konserwujące, nawet te, które leżą obok zdrowej żywności. Więc zamiast kupować gotowe batoniki zrób swoje ciasteczka! Idealnie sprawdzą się jako przekąska na drugie śniadanie.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • ok. 250-300 g dyni (ważona ze skórką)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki nasion chia 
  • 3-4 łyżki wiórek kokosowych
  • garść suszonej żurawiny

Wykonanie:

Dynie obieramy ze skórki, myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i gotujemy w garnku z odrobiną wody do miękka. Gdy zmięknie 3/4 dyni blendujemy na gładkie puree, a pozostałą 1/4 dyni kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Masło topimy w rondelku, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy: stopione masło, puree z dyni i składniki suche. Włączamy mikser. Dodajemy kawałki dyni i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Kolejno dodajemy: płatki owsiane górskie, płatki żytnie, amarantus ekspandowany, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, nasiona chia i garść żurawiny. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciasteczka o dowolnym kształcie ( ja w tym celu użyłam foremkę do wykrawania do ciastek).. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Studzimy na kratce.






P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny