DYNIOWE CIASTECZKA Z MUSLI
Sezon na dynię trwa, więc trzeba z niego korzystać. Kolejny przepis z użyciem dyni to ciasteczka z dużą ilością musli. Mają wszystkie batoniki musli pod sobą! Są pyszne, zaspokajają głód i dają zastrzyk energii na cały dzień. A do tego nie wymagają dużo pracy. Większość batoników musli, które leżą na półkach sklepowych zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, olej palmowy oraz substancje konserwujące, nawet te, które leżą obok zdrowej żywności. Więc zamiast kupować gotowe batoniki zrób swoje ciasteczka! Idealnie sprawdzą się jako przekąska na drugie śniadanie.
Wykonanie:
Dynie obieramy ze skórki, myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i gotujemy w garnku z odrobiną wody do miękka. Gdy zmięknie 3/4 dyni blendujemy na gładkie puree, a pozostałą 1/4 dyni kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Masło topimy w rondelku, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy: stopione masło, puree z dyni i składniki suche. Włączamy mikser. Dodajemy kawałki dyni i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Kolejno dodajemy: płatki owsiane górskie, płatki żytnie, amarantus ekspandowany, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, nasiona chia i garść żurawiny. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciasteczka o dowolnym kształcie ( ja w tym celu użyłam foremkę do wykrawania do ciastek).. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Studzimy na kratce.
Składniki:
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- 100 g masła
- ok. 250-300 g dyni (ważona ze skórką)
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 2 łyżki nasion chia
- 3-4 łyżki wiórek kokosowych
- garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
Dynie obieramy ze skórki, myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i gotujemy w garnku z odrobiną wody do miękka. Gdy zmięknie 3/4 dyni blendujemy na gładkie puree, a pozostałą 1/4 dyni kroimy na mniejsze kawałki. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy ze sobą: przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Masło topimy w rondelku, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy: stopione masło, puree z dyni i składniki suche. Włączamy mikser. Dodajemy kawałki dyni i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Kolejno dodajemy: płatki owsiane górskie, płatki żytnie, amarantus ekspandowany, płatki kukurydziane, wiórki kokosowe, nasiona chia i garść żurawiny. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciasteczka o dowolnym kształcie ( ja w tym celu użyłam foremkę do wykrawania do ciastek).. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 min. Studzimy na kratce.
P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!
Uwielbiam dynię, a te ciasteczka wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńI są bardzo pyszne :)
UsuńJak najbardziej są to nasze smaki :D a z cynamonem to już w ogóle mega :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńJakie świetne! Dyniowych nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam są pyszne :)
Usuńpoproszę parę sztuk :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, częstuj się ;)
Usuń