CHLEB BEZ MĄKI
Chleb bez mąki to inaczej chleb z ziaren. Nie potrzeba do niego ani drożdży, ani zakwasu. Można upiec go także w wersji bezglutenowej, trzeba tylko płatki owsiane zamienić na jaglane. W zależności od upodobań można dodać do niego również orzechy, migdały lub owoce suszone, np. rodzynki, żurawinę...
Jest to świetna alternatywa zwykłego chleba dla osób odchudzających się lub dbających o swoją dietę, a także wegan czy wegetarian. Chleb taki jest mega zdrowy bo pełnoziarnisty i zawierający dużą ilość błonnika, witamin i minerałów, a przy tym jest syty. W smaku przypomina tradycyjny chleb razowy. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką - na pewno wyjdzie każdemu 😉 Trzeba tylko pamiętać, aby podczas umieszczania w keksówce dobrze ubić masę, gdyż inaczej chleb nam się rozpadnie.
P.S. Mój mąż nie chciał mi uwierzyć, że to chleb bez mąki 😁
Składniki:
Jest to świetna alternatywa zwykłego chleba dla osób odchudzających się lub dbających o swoją dietę, a także wegan czy wegetarian. Chleb taki jest mega zdrowy bo pełnoziarnisty i zawierający dużą ilość błonnika, witamin i minerałów, a przy tym jest syty. W smaku przypomina tradycyjny chleb razowy. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką - na pewno wyjdzie każdemu 😉 Trzeba tylko pamiętać, aby podczas umieszczania w keksówce dobrze ubić masę, gdyż inaczej chleb nam się rozpadnie.
P.S. Mój mąż nie chciał mi uwierzyć, że to chleb bez mąki 😁
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion chia dr Gaja
- 7 łyżek lnu mielonego dr Gaja
- 1 łyżeczka soli Słona Iwona
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1 i 3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z wodą oraz miodem.
W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki jaglane, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, len mielony oraz sól. Następnie składniki mokre dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie, masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ubijamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 min. Wyciągamy z keksówki, odrywamy papier i studzimy. Pokroić możemy go dopiero jak będzie zimny, inaczej się rozpadnie.
* Wpis powstał we współpracy z propharma24.pl
Nigdy go nie jadłam, ale wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować - jest super!
UsuńŚwietnie wygląda, aż trudno uwierzyć, że bez mąki :)
OdpowiedzUsuńNo, mój mąż mi nie wierzył :D
UsuńCzy olej kokosowy można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić masłem
UsuńFaktycznie chlebek wygląda zdrowo :D I pewnie jest bardzo dobry! Lubię pieczywo pełnoziarniste :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobry :) Polecam :)
UsuńPotem nie możemy się oderwać od takiego chleba i nas szczęki bolą od żucia xD
OdpowiedzUsuńMam podobnie ;)
UsuńO tym chlebie słyszałam już wcześniej, ale szczerze mówiąc nie byłam zainteresowana na tyle, żeby samej spróbować go upiec. Aż do czasu, kiedy mąż przyniósł podobny chleb z piekarni. Tamten był dobry, a upieczony w domu musi być pyszny. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowy! Polecam zrobić bo jest bardzo prosty w przygotowaniu :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń