Zupa paprykowo-pomidorowa
Szybka i lekka zupa krem z papryki i pomidorów oraz drobnym makaronem, podana ze świeżym tymiankiem. Idealna zupa na ciepłe letnie dni, gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni, a przecież coś jeść trzeba 😉 Zupa gotowa jest w 20-30 minut! A w smaku jest znakomita 😊
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy na mniejsze kawałki.W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i smażymy około 2 min., a następnie zalewamy 1 l gorącej wody. Przyprawiamy pastą paprykową, papryką słodką mieloną, solą oraz pieprzem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze wody. Na końcu dodajemy drobny makaron (u mnie: w kształcie ryżu) i gotujemy, aż będzie miękki. Podajemy ze świeżym tymiankiem.
P.S. Mata na stół ze zdjęcia dostępna jest w sklepie TarkaiMiarka.pl:
https://www.tarkaimiarka.pl/podkladkimaty-kuchenne/3534-mata-na-stol-jednostronna-paski.html
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 czerwone papryki
- 4 pomidory
- 1 łyżka pasty paprykowej ostrej
- 1/2 szklanki drobnego makaronu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy na mniejsze kawałki.W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i smażymy około 2 min., a następnie zalewamy 1 l gorącej wody. Przyprawiamy pastą paprykową, papryką słodką mieloną, solą oraz pieprzem. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, a następnie zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta możemy dodać jeszcze wody. Na końcu dodajemy drobny makaron (u mnie: w kształcie ryżu) i gotujemy, aż będzie miękki. Podajemy ze świeżym tymiankiem.
P.S. Mata na stół ze zdjęcia dostępna jest w sklepie TarkaiMiarka.pl:
https://www.tarkaimiarka.pl/podkladkimaty-kuchenne/3534-mata-na-stol-jednostronna-paski.html
Bardzo lubię zupy kremowe, chętnie tą ugotuje.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam - jest pyszna :) Również pozdrawiam
UsuńPysznie wygląda ta zupka Madziu :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
Usuńtaki krem musi smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuńTo prawda - jest pyszny :)
UsuńPyszna zupka. Moje ulubione smaki 😃
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńSuper, zupa ze świeżymi pomidorami smakuje fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa a kolor jej jest zabójczo uroczy :)
OdpowiedzUsuńTak, kolorek ma piękny ;)
UsuńUwielbiam zupę pomidorową, więc z nutą paprykową również by mi posmakowała! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno! - dla mnie jest lepsza od pomidorowej :)
UsuńPyszna i bardzo pożywna zupka :) Serdecznie pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńwygląda smacznie, ale dla mnie musiałaby być bez ostrych składników ;)
OdpowiedzUsuńwystarczy ominąć pastę paprykową :)
Usuń