SEZAMOWY BAKŁAŻAN Z LIMONKĄ
Bardzo ciekawe i oryginalne w smaku danie jednogarnkowe z orientalną nutą. Oryginalny przepis pochodzi z książki " Vege kociołkowanie" Ewy Hangel (tu: recenzja), a ten poniżej został lekko przeze mnie zmodyfikowany. Przede wszystkim zmniejszyłam porcję do 3-4 osób i wymieniłam przecier pomidorowy na pomidory krojone w puszce. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a najważniejsze - jednogarnkowe i zdrowe 😀
Idealnie do tej potrawy sprawdził się garnek żaroodporny ze sklepu TarkaiMiarka.pl. Wykonany jest ze szkła termicznego i charakteryzuje się doskonałą odpornością na wysokie i niskie temperatury ( od -40 do 300 stopni Celsjusza). Nadaje się do użytkowania na kuchenkach gazowych, elektrycznych, w piekarniku oraz kuchenkach mikrofalowych. Można przechowywać w nim żywność zarówno w lodówce, jak i zamrażalce, a także myć go w zmywarce. Garnek ten jest uniwersalny - można w nim zarówno przygotowywać potrawy, jak i serwować na stole bo ładnie się prezentuje. Jestem z niego bardzo zadowolona 😊
Składniki:
P.S. Garnek Nyko 1,5 l Simax dostępny jest w sklepie TarkaiMiarka.pl:
https://www.tarkaimiarka.pl/garnki/3837-garnek-nyko-15-l.html?search_query=garnek&results=125
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Vege kociołkowanie" Ewy Hangel:
Idealnie do tej potrawy sprawdził się garnek żaroodporny ze sklepu TarkaiMiarka.pl. Wykonany jest ze szkła termicznego i charakteryzuje się doskonałą odpornością na wysokie i niskie temperatury ( od -40 do 300 stopni Celsjusza). Nadaje się do użytkowania na kuchenkach gazowych, elektrycznych, w piekarniku oraz kuchenkach mikrofalowych. Można przechowywać w nim żywność zarówno w lodówce, jak i zamrażalce, a także myć go w zmywarce. Garnek ten jest uniwersalny - można w nim zarówno przygotowywać potrawy, jak i serwować na stole bo ładnie się prezentuje. Jestem z niego bardzo zadowolona 😊
Składniki:
- 2 cebule
- 2 duże bakłażany
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 limonki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki mielonej
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki ziaren sezamu
- papryka ostra mielona
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę, bez obierania ze skóry. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Dodajemy sól oraz wędzoną paprykę i mieszamy. Obieramy ze skóry czosnek oraz imbir i dodajemy po chwili do bakłażanów - czosnek przeciśnięty przez praskę, a imbir starty na tarce. Następnie dodajemy pomidory w puszce, podlewamy całość odrobiną wody i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sok z limonki oraz sezam. Doprawiamy papryką ostrą mieloną oraz solą. Podajemy z pieczywem.
P.S. Garnek Nyko 1,5 l Simax dostępny jest w sklepie TarkaiMiarka.pl:
https://www.tarkaimiarka.pl/garnki/3837-garnek-nyko-15-l.html?search_query=garnek&results=125
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Vege kociołkowanie" Ewy Hangel:
Bardzo apetyczna propozycja Madziu :) Takie smaki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńSupwer pomysł , chetnie wykorzystam
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - też mnie zainteresował :)
UsuńCiekawa opcja, choć dla mnie chyba zbyt wyszukana :D
OdpowiedzUsuńLubimy takie własne wariacje dań pod własne smaki :)
OdpowiedzUsuńJa nie byłabym sobą, gdybym nie dodała coś od siebie ;)
UsuńBrzmi i wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo smakuje też ciekawie ;)
Usuń