SEROWE KULECZKI Z OGÓRKIEM I ZIOŁAMI

Kuleczki z twarogu z ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem oraz dodatkiem oleju z nasion konopi to pomysł na zdrowe i wartościowe śniadanie. Będą one również ładnie prezentować się na stole jako przekąska, np, do pieczywa. Oczywiście, jeżeli nie chce się nam formować kuleczek, możemy podać jak tradycyjny twarożek 😉 Jednak w formie kuleczek szybciej znika i bardziej przykuwa uwagę...
Mój twarożek wykonałam w wersji zdrowszej bo nie dodałam do niego w ogóle śmietany, a zamiast niej dodałam oleju z nasion konopi.
Olej z nasion konopi składa się prawie w 75% z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3 oraz charakteryzuje się idealną proporcją tych kwasów (3:1). Oprócz tego znajdziemy w nim witaminy: A, D, E, K, minerały takie jak: magnez, wapń, cynk, potas, żelazo, fosfor, a także przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole oraz fosfolipidy. 

Właściwości oleju z konopi:
- obniża poziom cholesterolu
- wspomaga pracę serca
- pomocny w leczeniu chorób na tle nerwowym
- poprawia koncentrację
- działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo
- wykazuje działanie przeciwalergiczne
- pomocny w stanach zapalnych różnego pochodzenia, np. choroba Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów
- bierze udział w budowie tkanki kostnej
- poprawia metabolizm
- łagodzi bóle menstruacyjne, zmniejsza syndrom napięcia przedmiesiączkowego.
- wspomaga leczenie trądziku, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, egzemy, rumieni, grzybicy skóry, a także przyspiesza gojenie się skaleczeń i otarć

Olej konopny należy spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Może być stosowany jako dodatek do dań warzyw, kasz, ziemniaków, twarogu, sałatek lub domowych past i dressingów. 

Składniki:
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka oleju z konopi dr Gaja
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Twaróg umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Ogórki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski z twarogiem dodajemy starte ogórki oraz posiekany szczypiorek i koperek. Mieszamy. Na końcu dodajemy olej z konopi i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, wyciągamy i formujemy kuleczki za pomocą dłoni. Podajemy z pieczywem lub sałatką.

  









* Wpis powstał we współpracy z propharma24.pl



Komentarze

  1. pięknie podane, wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, zielone małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie się prezentuje. Pyszna i pożywna przekąska :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na imprezkę! Uwielbiam takie opcje :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. mniami, jutro zrobię takie bez laktozy *_*

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno smakują obłędnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny