Pulpeciki z makaronem w sosie bazyliowym
Kolejny przepis na moim blogu z mini pulpecikami z mięsa indyczego, pieczonymi w piekarniku i podanymi z makaronem spaghetti. Zakochaliśmy się w tych małych puplecikach z piekarnika ❤ Pierwszy raz robiłam je pod koniec czerwca, z mięsa wołowego w wersji słodko-kwaśniej, kolejna odsłona to z sosem kurkowym oraz makaronem spaghetti. Tym razem postanowiłam powtórzyć to danie zmieniając jedynie sos kurkowy na sos bazyliowy. I to był strzał w dziesiątkę! Sos wyszedł aromatyczny i mocno bazyliowy, a całe danie nabrało wyjątkowego smaku. Nie mogliśmy się nim najeść takie było pyszne 😋
Składniki:
Pulpeciki:
Sos bazyliowy:
Listki bazylii myjemy, lekko rozrywamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy śmietanką i zagotowujemy. Następnie dodajemy pesto bazyliowe oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 min. i zestawiamy z ognia. Blendujemy wszystko na gładki sos. Sos ponownie umieszczamy na ogniu i trzymamy, aż lekko zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem bazyliowym.
Pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka bulionu
- pieprz, sól
Sos bazyliowy:
- 1/2 pęczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki pesto bazyliowego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- makaron spaghetti
- odrobina oleju
- sól
Wykonanie:
Pulpeciki:
Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika na około 20-25 min.
Sos bazyliowy:
Listki bazylii myjemy, lekko rozrywamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy śmietanką i zagotowujemy. Następnie dodajemy pesto bazyliowe oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 min. i zestawiamy z ognia. Blendujemy wszystko na gładki sos. Sos ponownie umieszczamy na ogniu i trzymamy, aż lekko zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny.
Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem bazyliowym.
Świetny pomysł:) Podoba mi się to bardzo w gotowaniu, że wystarczy jakaś zmiana i mamy zupełnie inny obiad, inne danie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Też za to kocham gotowanie :)
UsuńBardzo apetyczny pomysł Madziu :) Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Aniu :)
UsuńJak z bajki "Zakochany kundel" :D
OdpowiedzUsuńhahah :D trochę tak ;)
Usuńmniam, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńuwielbiam bazylię, więc myślę, że ten przepis byłby dla mnie idealny :) obserwuję ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się!
Usuńto danie wygląda pysznie, uwielbiam makarony, mniamm
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne danie, moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńI moje również ;)
UsuńPyszny obiad.
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszniutki ;)
UsuńMięsko z indyka jest bardzo smaczne i delikatne :) Pulpeciki na pewno są pycha :D
OdpowiedzUsuńZ indyka są najlepsze :)
Usuń