MINI PIZZERINKI FIT (bez drożdży)
Dietetyczne mini pizzerinki z wegetariańskimi dodatkami wykonane są bez drożdży, z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem płatków gryczanych oraz płatków jaglanych. Po pierwsze jedząc takie pizzerinki, nie jemy pustych kalorii bo składniki ciasta są bogate w błonnik i mikroelementy potrzebne naszemu organizmowi, by lepiej funkcjonował. Po drugie - przygotowanie ich zajmuje nie więcej niż 15 min., bo nie musimy czekać aż ciasto wyroście, jak w przypadku ciasta drożdżowego.
Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych pizzerinek i szybka przekąska na wieczór. Jedząc je nie musimy mieć wyrzutów sumienia 😉
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę, płatki gryczane, płatki jaglane, proszek do pieczenia, tymianek oraz sól. Mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
Ciasto na pizzerinki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, smarujemy ketchupem i układamy składniki - pieczarki, paprykę oraz cebulę. Wierzch posypujemy serem żółtym i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15-18 min.
* Wpis powstał we współpracy z propharma24.pl
Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych pizzerinek i szybka przekąska na wieczór. Jedząc je nie musimy mieć wyrzutów sumienia 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 6 łyżek płatków gryczanych dr Gaja
- 6 łyżek płatków jaglanych dr Gaja
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka tymianku suszonego dr Gaja
- sól
Dodatkowo:
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula czerwona
- 100 g żółtego sera
- ketchup
- tymianek suszony dr Gaja
Wykonanie:
Przygotowujemy składniki: Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
Ciasto na pizzerinki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, smarujemy ketchupem i układamy składniki - pieczarki, paprykę oraz cebulę. Wierzch posypujemy serem żółtym i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15-18 min.
* Wpis powstał we współpracy z propharma24.pl
super na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńIdealne :)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają i bardzo chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńJestem tu pierwszy=y raz... i cieszę się, że tu trafiłam. Pozdrawiam cieplutko. Jestem tutaj.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Zapraszam częściej :)
UsuńP.S. Chętnie odwiedzę Cię ;)
wyglądają fantastycznie, pychotka a i wielkość mają odpowiednią :)
OdpowiedzUsuńI też fantastycznie smakują :)
UsuńPrezentują się wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSzczególnie ze smaczkiem naszej ukochanej gryki muszą pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńOj tak, są pyszne :)
UsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie one są piękne i wyglądają tak pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zniknęły w mgnieniu oka ;)
UsuńGotujesz idealnie dla mojego Narzeczonego :D
OdpowiedzUsuńHaha to możesz przysłać go do mnie na obiad :P
Usuń