Pulpeciki z sosem kurkowym i makaronem
Mój niedzielny obiad...mini pulpeciki z mięsa indyczego, pieczone w piekarniku podane z sosem kurkowym oraz makaronem typu spaghetti. Obiad trochę pracochłonny, ale od "święta" możemy się poświęcić, aby zjeść coś naprawdę pysznego 😉 Najwięcej czasu zajmuje tu oczyszczenie kurek oraz formowanie kulek mięsnych, później to już z górki 😉
Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie śmietany, oddzielnie na patelni i dopiero łączymy na talerzu. Danie wyjątkowe, a niepowtarzalnego smaku nadają mu aromatyczne kurki.
Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy na bazie śmietany, oddzielnie na patelni i dopiero łączymy na talerzu. Danie wyjątkowe, a niepowtarzalnego smaku nadają mu aromatyczne kurki.
Składniki:
Pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka bulionu
- pieprz, sól
Sos kurkowy:
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżka masła klarowanego
- 200 ml śmietany 30%
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- makaron spaghetti
- odrobina oleju
- sól
Wykonanie:
Pulpeciki:
Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika na około 20-25 min.
Sos kurkowy:
Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia, a następnie wrzucamy kurki. Kurki smażymy, aż woda wyparuje z grzybów, przez około 5-10 minut. Następnie dodajemy 4-5 łyżek bulionu z pulpecików oraz śmietankę. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem kurkowym. Wierzch możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Wyczuwam że to mojs inspiracja na dzisiejszy obiad *_*
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Smacznego!
UsuńBardzo apetyczny obiadek :) Na takie danie to ja mam ochotę i mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńZnakomite danie. U mnie też kurki :)
OdpowiedzUsuńTeraz taki sezon kurkowy ;)
UsuńWłaśnie takie danie lubię.
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńŚwietne danie, szczególnie kusi mnie sos kurkowy :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Sos kurkowy - rewelacja!
Usuńpulpeciki - zawsze i wszędzie:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam pulpeciki :)
UsuńPulpeciki w takim doborowym towarzystwie wyglądają niezwykle smakowicie. To musiał być wspaniały obiad :)
OdpowiedzUsuńByło przepyszne :)
Usuńno i miałam rację, zrobiłam coś identycznego tylko z grzybkami które dzisiaj zebrałam w lesie *_* mniam!
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowało :)
UsuńPychotka! Moje smaki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTrzeba kupić kurki, bo mnóstwo inspiracji widzimy z nimi na blogach :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie :D
Usuńteraz sezon na kurki to trzeba korzystać :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, trzeba się nimi nacieszyć :)
UsuńUwielbiam pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
Usuń