LODY TRUSKAWKOWE Z MASŁEM MIGDAŁOWYM
Domowe lody na bazie jogurtu greckiego o smaku truskawkowym z dodatkiem masła migdałowego. Pyszny deser dla ochłody w upalne dni. Lody są bardzo proste w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki zmieszać ze sobą mikserem i do zamrażalki - nie potrzeba tutaj maszyny do robienia lodów 😉 Lody nie są za słodkie, a dodatek masła migdałowego daje bardzo fajny posmak i ma właściwości prozdrowotne.
Masło migdałowe zawiera mnóstwo dobrej energii pochodzącej z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, cynku, magnezu, potasu wzmacniającego serce, witaminy B2 oraz cennego przeciwutleniacza: witaminy E. Magnez redukuje objawy przemęczenia i nadmiernego stresu, działa wspólnie z witaminą B2.
Masło migdałowe zawiera mnóstwo dobrej energii pochodzącej z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, cynku, magnezu, potasu wzmacniającego serce, witaminy B2 oraz cennego przeciwutleniacza: witaminy E. Magnez redukuje objawy przemęczenia i nadmiernego stresu, działa wspólnie z witaminą B2.
Migdały poleca się również kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym, gdyż zawierają dużo żelaza, neutralizują objawy zgagi i wspomagają laktację.
Składniki:
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy na sitku, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Do musu z truskawek dodajemy jogurt grecki, cukier puder oraz masło migdałowe. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Podłużną formę do pieczenia (keksówkę) wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Wkładamy do zamrażalki na całą noc.
Następnego dnia wyciągamy lody z zamrażalki i przed nałożeniem czekamy około 5 min., aby nieco odtajały. Nakładamy do pucharków i dekorujemy kawałkami truskawek oraz płatkami migdałowymi.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki masła migdałowego Primavika
- kawałki świeżych truskawek
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy na sitku, oczyszczamy z szypułek i blendujemy na gładki mus. Do musu z truskawek dodajemy jogurt grecki, cukier puder oraz masło migdałowe. Wszystko dokładnie miksujemy do połączenia składników. Podłużną formę do pieczenia (keksówkę) wykładamy folią spożywczą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Wkładamy do zamrażalki na całą noc.
Następnego dnia wyciągamy lody z zamrażalki i przed nałożeniem czekamy około 5 min., aby nieco odtajały. Nakładamy do pucharków i dekorujemy kawałkami truskawek oraz płatkami migdałowymi.
Na takie lody to ja jestem chętna :) Zjadłabym porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
UsuńNie kuś... mam blisko ;)
Usuńdomowe zdrowe lody, mniam:)
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze :)
UsuńDomowe lody najlepiej smakują, pycha :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńPrawdziwy raj dla lodomaniaków takich jak my <3
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń