Kurczak z pesto, pomidorami i mozzarellą

Kolejny prosty i smaczny obiad w niecałą godzinkę...Filety z kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą zapiekane w piekarniku to pomysł jak urozmaicić tradycyjne kotlety z kurczaka. Danie ładnie się prezentuje i pasuje zarówno na co dzień, jak i od święta - nie powstydzimy się podając je gościom. Kurczak tak przygotowany jest kruchy, soczysty i aromatyczny bo pesto nie tylko dodaje wykwintnego smaku, ale zabezpiecza też mięso przed wyschnięciem. Zachwyca smakiem i wyglądem!


Składniki:
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 4 łyżeczki zielonego pesto
  • 2 pomidory
  • 125 g sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • bazylia suszona
Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na patelni, na rozgrzanej oliwie po 2 min. z każdej strony. Następnie filety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wierzch każdego z nich smarujemy pesto. 
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki. Na pesto układamy plasterki pomidorów, a na pomidory plasterki mozzarelli. Wierzch posypujemy suszoną bazylią. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie, folię odkrywamy i pieczemy jeszcze przez około 5 min.









Komentarze

  1. Super, bardzo lubię tak podanego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie mogłabym jeść codziennie :) Ty chyba naprawdę chcesz mnie zaprosić na obiad skoro pokazujesz wszystko co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. od czasu do czasu robię identycznego kurczaka. jest przepyszny, szczerze polecam. mój mąż też bardzo lubi połączenie kurczaka, pomidorów i mozzarelli. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - kurczak jest przepyszny :) Mojemu mężowi też bardzo smakował :) Pozdrawiam również

      Usuń
  4. Widać, że ma Pani talent kulinarny. Super danie i pięknie udekorowane :) Jednym słowem - wyśminicie.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny