Cytrynówka
Nalewka cytrynowa - cytrynówka to dzieło mojego męża. W naszym domu to on jest od alkoholi 😉 Przepis dostał od swojego kolegi z pracy i naprawdę jest godny polecenia.
Jest to mocno cytrynowa nalewka spirytusowa przygotowana na miodzie. Nalewka jest dość słodka, z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Mimo że jest mocnym alkoholem, to tego tak bardzo nie czuć. Moc spirytusu ukryta została pod słodko-gorzkim smakiem cytrynowo-miodowym.
Dużym plusem tej nalewki jest czas jej przygotowania - nie musi stać miesiącami jak niektóre. Oczywiście im dłużej postoi, tym jest lepsza, ale gotowa do degustacj jest już po kilku dniach.
U nas numer 1 na każdej imprezie!
P.S. Więcej sprawdzonych przepisów na nalewki w e-booku ⇨ Najlepsze Domowe Nalewki
P.S. Więcej sprawdzonych przepisów na nalewki w e-booku ⇨ Najlepsze Domowe Nalewki
Składniki:
- 8 cytryn
- 500 g miodu (polecam z Pasieki Miodowe Wzgórze)
- 1 łyżka cukru
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
Wykonanie:
Cytryny parzymy wrzątkiem, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 48 godz.
Cytryny parzymy wrzątkiem, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 48 godz.
Po tym czasie, wyciągamy cytryny ze spirytusu i wyciskamy z nich sok. Wyciśnięty sok wlewamy do spirytusu.
Zagotowujemy litr wody i studzimy ją do temp. nie większej niż 40 stopni. W wodzie rozpuszczamy cukier oraz miód i mieszamy ze spirytusem.
Na końcu przelewamy przez gazę lub filtr do kawy i rozlewamy do butelek.
Gotowa do spożycia jest już po kilku dniach.
Najlepsza jest schłodzona, po 2-3 tyg.
oooooooo Pani! Jutro chyba mojego narzeczonego do tej fuchy wezmę, a co! Niech chłopy robią, a baby piją! hahahah :D
OdpowiedzUsuńJasne! Niech robią :D U mnie będzie powtórka bo już źródełko wyczerpane po weekendzie haha :P
UsuńNastępnym razem wpadam do Was na degustacje trunku ;)
OdpowiedzUsuńZapraszamy!
UsuńMusi byc pychotka :-)
OdpowiedzUsuńI to bardzo :)
UsuńSuper, piękny słoneczny kolor bardzo kuszący :)
OdpowiedzUsuńRobię dość podobnie cytrynówkę. Jest idealna na zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńGdzie trzymać prze 48h lodówka czy tempetratura pokojowa. Podobne pytanie do następnych 2-3 tygodni.
OdpowiedzUsuńW obu przypadkach trzymamy w temp. pokojowej. Schładzamy przed podaniem 😊
UsuńAkurat alkohol to nie dla nas :D
OdpowiedzUsuńSzkoda ;)
UsuńTo jedna z moich ulubionych nalewek 😃
OdpowiedzUsuńMoja też ;)
UsuńBardzo lubię tą nalewkę.
OdpowiedzUsuńSuper! Ja też ;)
UsuńA czy mozna taka pyszna cytrynowke zrobic na bazie wodki,a nie spirytusu???
OdpowiedzUsuńJasne, tylko wtedy musimy użyć dwa razy więcej wódki czyli aż 2 litry na ten przepis. A jak z litra wódki to wszystkie składniki podzielić również na pół :)
UsuńMniam! Cytrynowa przyjemność <3 :DDD
OdpowiedzUsuńOj tak...i za szybko znika ;)
UsuńTa nalewka jest naprawdę imponująca!! Warto spróbować!..
OdpowiedzUsuńI może być bardzo smaczne w każdej porze roku :)
Dziękuję! To prawda, dobrze smakuje o każdej porze ;)
Usuńile to jest 500 g miodu ? bo 500 ml to wiem
OdpowiedzUsuńTo jest pół dużego słoika - na słoiku z miodem jest podana przeważnie ilość w gramach/kilogramach
UsuńRobimy rownierz i podobnie 0,5 litra spirytusu, 0,5 miodui 0,5 litra soku z cytryny ,wymieszac i najlepiej zostawic na przynajmiej miesiac a potem schlodzona do sledzika :)
OdpowiedzUsuńIm dłużej stoi tym jest lepsza :)
Usuńzrobiłem tak : pół litra spirytusu pół litra wódki, takim roztworem zalałem cztery cytryny, następnie postało dłużej niż 48 h, po tym czasie rozpuściłem jakieś 350 gr miodu w 250 ml wody o temperaturze 50 'C wycisnąłem sok z cytryn i dodałem do spirytusowódki ;) dodałem rozpuszczony miód i teraz stoi i się przegryza, raz po raz wstrząsam ;) czy coś z tego wyjdzie ? bo pokombinowałem jak widać z tym przepisem ;)
OdpowiedzUsuńPewnie coś wyjdzie, tylko może mieć dużą moc ;) Będzie na pewno miało więcej %%%
UsuńJa cytrynówkę robię nieco inaczej - nie mniej - każda jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńJasne! Są różne przepisy, ale każda cytrynówka pyszna :D
UsuńŚwietny przepis, muszę wypróbować, może będzie lepsza od tej, którą robiłam do dziś. Różnica jest taka, że moją można pić już drugiego dnia po przelaniu do butelek:)Podaję mój przepis:CYTRYNÓWKA"
OdpowiedzUsuń1. 12 ładnych, dużych cytryn (ja czasem kupuje do tego jeszcze 2 limonki);
2. 1,5 szkl. cukru ( ja dodaje troche mniej);
3. 1 litr spirytusu (najdroższy składnik niestety).
4. 1 litr wody
A teraz - jak to się robi:
1. cytryny przekrawamy w poprzek na polowki
2. wkładamy do jakiegoś dużego garnka lub misy (najlepiej, żeby była jedna warstwa, ale to mało realne);
3.zalewamy te cytryny litrem spirytusu na 24 godz. szczelnie przykrywamy.;
4. W międzyczasie zagotowujemy wodę z cukrem i odstawiamy, niech stygnie;
5. następnie (i to jest najbardziej pracochłonne) wyciskamy te cytryny ze spirytusem;
6. wyciśnięty miąsz zalewamy woda z cukrem i odstawiamy na 24 godz;
7. łupiny z wyciśniętych cytryn możemy jeszcze zalać litrem przegotowanej wody na 24 godz. (robi sie z tego b. lekki drink, mozna tez to pozniej dolac to do nalewki, ale bedzie slabsza);
8. po następnych 24 godz., to co uzyskaliśmy w poz. „6” przecedzamy i zlewamy do butelek.
Powinno się to przefiltrować przelewając (np. przy pomocy lejka wyłożonego gazą) do butelek, będzie bardziej klarowna.