Śniadaniowa zupa truskawkowa
W końcu są już moje ukochane truskawki 🍓 Tym razem wykorzystałam je, by przyrządzić pyszne, a zarazem szybkie śniadanko. Mleczna zupa truskawkowa z dodatkiem płatków jaglanych, podana z płatkami kukurydzianymi z kakao i miodem oraz kawałkami świeżych truskawek. Śniadanie marzenie dla małych i dużych 😉
Ja zawsze używam mleka roślinnego, przeważnie sojowego lub kokosowego, ale jak lubicie mleko krowie, to jak najbardziej będzie pasować. Dodałam też banana, aby nieco dosłodzić zupkę, a staram się unikać cukru lub innych słodzideł. Kilka minut i zdrowe, pożywne oraz wartościowe śniadanko gotowe!
Składniki:
Ja zawsze używam mleka roślinnego, przeważnie sojowego lub kokosowego, ale jak lubicie mleko krowie, to jak najbardziej będzie pasować. Dodałam też banana, aby nieco dosłodzić zupkę, a staram się unikać cukru lub innych słodzideł. Kilka minut i zdrowe, pożywne oraz wartościowe śniadanko gotowe!
Składniki:
- 500 g truskawek
- 500 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego
- 5-6 łyżek płatków jaglanych
- 1 banan
- płatki Lubella Corn Flakes kakao i miód
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy płatki jaglane i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 min. Banana obieramy, kroimy w plasterki. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kilka truskawek kroimy w ćwiartki i odkładamy. Resztę truskawek razem z bananem wrzucamy do mleka. Za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładki krem. Gotową zupę rozlewamy na talerze i podajemy z płatkami Lubella Corn Flakes kakao i miód oraz z kawałkami truskawek.
Rada:
U mnie w przepisie banan pełni rolę słodzącą. Można go równie dobrze wymieć na miód, syrop klonowy, ksylitol lub co tam lubicie 😏
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella
Rada:
U mnie w przepisie banan pełni rolę słodzącą. Można go równie dobrze wymieć na miód, syrop klonowy, ksylitol lub co tam lubicie 😏
Mniam, truskawki przyjmuje w każdej postaci :).
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja ;)
UsuńFajny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTruskawkowa pychota...mniam :)
OdpowiedzUsuńOj tak, pychota :)
UsuńCiekawa opcja :) Pyyycha.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaka zupa to są totalnie nasze smaki :D I jeszcze płatki do pochrupania <3
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie smaki :)
UsuńMoje klimaty pycha ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńSmakowite! Trzeba korzystać z sezonowych owoców od samego rana.
OdpowiedzUsuńTo prawda :) A truskawki to mogłabym jeść o każdej porze dnia :)
UsuńWygląda przepysznie, ale ja bym zjadła płatki oddzielnie ;)
OdpowiedzUsuńTeż lubię podjadać takie płatki same ;)
Usuńciekawy pomysł z tą zupą, ale płatki bym wymieniła na domową granolę :) jakoś nie lubię tego typu płatków bo są słodkie :(
OdpowiedzUsuńZ granolą też super sprawa, a te płatki o dziwo nie są tak słodkie jak inne :)
UsuńBardzo fajna zupka :) Z chęcią bym taką zjadł na śniadanie :) Z tym cukrem nie przesadzajmy. Cukry to węglowodany (sacharydy). Unikanie spożywania węglowodanów nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Z cukrem białym za bardzo ludzie przesadzają, gdyż spożycie go małych ilościach nie jest szkodliwe. Dopuszcza się spożycie cukru białego, gdzie nie powinniśmy przekroczyć ok. 10% energii z cukru białego. Tak też zaleca Światowa Organizacja Zdrowa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Zgadzam się, że w małych ilościach nie szkodzi, tylko niestety cukier znajduje się w bardzo wielu produktach i nasze dziennie spożycie cukru jest często przekroczone.
Usuń